SMETA LI I VAMA PROMJENA VREMENA: Saznajte kako se riješiti neugodnih simptoma

Ako često patite od glavobolja, bolova u mišićima, umorni ste ili razdražljivi – za sve je kriva promjena vremena. Saznajte kako najbrže možete  ublažiti meteoropatske tegobe.

Promjenljivo vrijeme koje je sasvim uobičajeno za vruće i sparne ljetne dane može otežati svakodnevno funkcioniranje. Međutim, i s tim problemom možete izaći na kraj. Postoji nekoliko načina kako učiniti svoj organizam prilagodljivim na vremenske prilike.

Bavite se sportom

Da biste se riješili neugodnih tegoba uzrokovanih promjenjivim vremenom pokušajte provoditi što više vremena na otvorenom te se obavezno bavite sportom. Unosite najmanje dvije litre tekućine u organizam dnevno, ali izbjegavajte slatka pića i alkohol. Također pokušajte da vam se prehrana temelji na voću i povrću i hrani bogatoj vitaminima i mineralima.

Iako određen broj stručnjaka tvrdi kako su za meteoropatske reakcije glavni krivac EMG valovi, drugi tvrde kako su to nagle promjene temperature, vlažnost zraka, brzina vjetra i stres. Stres slabi imunološku obranu, što uzrokuje fizičku slabost kod iznenadne promjene temperature. Centar Svjetske zdravstvene organizacije u Milanu opisao je prosječnogmeteoropatu kao ženu koja ima povišen krvni tlak, iako brine o svom zdravlju, koja teško kontrolira osjećanja i ne voli zimu. Dvije trećine meteoropata su žene, piše Moje zdravlje.net.

Nepovoljne klimatske uvjete najteže podnose osobe koje pate od kroničnih bolesti srca i krvnih žila, astme, reume i artritisa. Kod njih se znatno pogoršavaju osnovne tegobe. Kronični bolesnici moraju redovito uzimati propisanu terapiju i u slučaju da pojačani simptomi traju više dana, obvezno se javiti svom liječniku.

Izbjegavajte stres

Uvijek govorimo koliko je stres važan čimbenik kod zdravlja svake osobe. Izbjegavajte svaki veći napor i stres te obvezno odvojite neko vrijeme za opuštanje. Iako su ljetni dani duži, pokušajte spavati barem 6-8 sati jer organizmu za normalno funkcioniranje treba najmanje toliko sati sna.

 


Komentari