Smanjuje kolesterol i upale: Pogledajte o kojoj je namirnici riječ

Pixabay

U novije vrijeme provedena su brojna znanstvena istraživanja u kojima je ispitan biološki učinak crnog kima ili njegovih aktivnih tvari. Ulje crnog kima nezaobilazno je u herbalnoj ljekovitoj medicini, holističkom liječenju, kao dodatak prehrani, u aromaterapiji ili opuštajućim masažnim tretmanima, piše živim.hr.

Nigella sativa latinski je naziv crnog kima, poznatog i kao crno ulje, crni kumin, crno sjeme. Kod nas crnjika – ima dugu tradiciju u prevenciji alergija. Početkom cvatnje drveća, korova i trava, ulje crnog kima ulazi u redovitu upotrebu kod osoba s alergijskim rinitisom.

Sjemenke crnog kima sadrže različite kemijske spojeve, a za većinu pozitivnih učinaka na zdravlje najzaslužnji su kinoni – među kojima je najzastupljeniji timokinon, a i druge njegove sastavnice pokazuju ljekovit učinak (ditimokinon, timohidrokinon, nigelon).

Za timokinon i ditimokinon dokazano imaju antikancerogene učinke, u ispitivanjima in vitro, na stanicama raka i in vivo na pokusnim životinjama. Nigelon je pokazao snažno djelovanje u prevenciji bronhijalne astme i astmatičnog bronhitisa, a zaštitna uloga bila je veća kod djece nego kod odraslih.

Za antioksidativnu aktivnost najodgovorniji je timokinon koji pokazuje svojstvo zaštite stanica od toksičnog djelovanja nekih lijekova protiv karcinoma, kao i nekih toksina. Ljekovitim spojevima u crnom kimu pripisuju se antimikrobna, antioksidativna, antidijabetička, antitumorska, antiastmatska, imunomodulatorna, te protuupalna djelovanja.

Iako su istraživanja u posljednje vrijeme provedena u laboratorijima ili na životinjama ili pak na malom broju ljudi – ulje crnog kima pokazalo je potencijal zbog kojeg bi trebalo provesti velike studije.

Kuhani ekstrakt crnog kima povoljno je djelovao na dišne puteve u studiji nad 15 pacijenata s astmom. Ista skupina autora u svom je ranijem istraživanju izvjestila o smanjenom korištenju inhalatora i lijekova u skupini od 14 pacijenata s astmom koji su uzimali kuhani ekstrakt crnog kima u trajanju od tri mjeseca.

Studija s ukupno 143 bolesnika s alergijskim bolestima (alergijski rinitisom, atopijskim ekcemom i astmom) pokazala je dobro djelovanje crnog kima u dozi od 40 do 80 mg/kg tjelesne mase na dnevnoj bazi, na subjektivnu procjenu simptoma od strane pacijenata.

Ulje crnog kima, kad se uzima u obliku kapi za nos, olakšava simptome alergijskog rinitisa (istraživanje iz 2014. ma 68 ispitanika), a poboljšanje simptoma zabilježeno je kod 92.1% ispitanika.

Sjemenke crnog kima koje su korištene kao potporna terapija uz imunoterapiju pokazale su poželjan učinak na neke od promatranih imunoloških pokazatelja.

U tradicionalnoj medicini koristi se već više od dvije tisuće godina, a upotrebljava se kod astme, bronhitisa, visokog krvnog tlaka, različitih upala, glavobolje, zubobolje, gubitka apetita, proljeva, crijevnih parazita, problema s kožom, s mjesečnicom, reumatoidnog artritisa…

Drevni Egipćani koristili su ih kao univerzalni lijek i sredstvo za očuvanje mladosti, a Rimljani su ih, osim u ljekovite svrhe, koristili i kao začin. Dioskorides je pripravke s crnim kimom primjenjivao kao lijek protiv glavobolje, nazalne kongestije, zubobolje i crijevnih parazita. Avicena pak navodi crni kim u Kanonu medicine kao lijek s ekspektorirajućim djelovanjem koji ujedno potiče energiju cijelog tijela i pomaže u oporavku od umora i malodušnosti.

Po kemijskom sastavu sjemenke crnog kima sadrže proteine (20-30 posto), ugljikohidrate (30 posto i više) te masne kiseline (30 -35 posto), a među njima je i dihomolinolna kiselina, koje nema u jestivim uljima. Linolna kiselina je najzastupljenija (više od 50 posto), nakon koje su oleinska i plamitinska. Ulje sadrži i 15-ak sterola među kojima su beta-sitosterol te tokoferol, što pridonosi njegovoj stabilnosti.

U istraživanju iz 2013. godine, koje je uključilo ukupno 70 zdravih dobrovoljaca s vrijednostima krvnog tlaka 110-140 mmHg/60-90 mmHg, uzimanje 5 ml ulja crnog kima dnevno tijekom osam tjedana dovelo je do statistički značajnog sniženja vrijednosti krvnog tlaka u tretiranoj skupini. Jedna ranija studija pokazala je pozitivan učinak na sniženje krvnog tlaka kod osoba s blagom hipertenzijom. Istraživanja su također pokazala da bi ulje crnog kima moglo pomoći i kod snižavanja kolesterola u krvi, a u jednoj od studija opaženo je i povećanje koncentracije “dobrog” HDL-kolesterola.

Kao dodatak prehrani može se naći u obliku kapsula, ulja, vodeni ekstrakt, prah sjemenki, a svi preparati na hrvatskom tržištu registrirani kao dodaci prehrani smatraju se sigurnima za korištenje kada se uzimaju u dozama preporučenim od strane proizvođača i u suradnji sa liječnikom, u slučaju da patite od neke bolesti.


Komentari