SEZONA KRPELJA: Provjerite kakve bolesti prenose i kako ih pravilno ukloniti (FOTO)

Wikipedia

U slučaju da ste na sebi nakon boravka u prirodi na sebi uočili krpelja, važno je da ne paničarite…

Kako je ova zima bila iznimno topla, krpelji već početkom travnjaznaju postati aktivni, premda se pojavljuju tek u svibnju i lipnju. Stoga, ako imate doticaja s prirodom, šumom ili radom u vrtu, a nosite kratku odjeću, obavezno se detaljno pregledajte, savjetuje spec. epidemiolog i voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti u NZJZ “Dr. Andrija Štampar”, dr.med. Mirjana Luna Kosanović Ličina.

U slučaju da ste na sebi nakon boravka u prirodi na sebi uočili krpelja, važno je da ne paničarite. Krpelja je potrebno što prije ukloniti, a potom pratiti mjesto uboda. “U kontinentalnoj Hrvatskoj obično se javljaju krpelji koju mogu prenijeti krpeljni meningoencefalitis i drugu bolest koju uzrokuju krpelji Lyme boreliozu“, kaže dr. Lana Kosanović Ličina, prenosi Zdravakrava.

Simptomi isti kao i kod gripe

U cijeloj Hrvatskoj, godišnje se zabilježi tridesetak oboljelih od krpeljnog meningoencefilatisa i tristotinjak osoba zaraženih Lyme boreliozom, tvrdi epidemiologinja dr. Kosanović Ličina, pa napominje, “Simptomi nalik na one u gripe, kao što su visoka temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja, mučnine, povraćanja, upućuju na to da se radi o krpeljnome meningitisu ili meningoencefalitisu. U početnim stadijima, dok su još ličinka i nimfa, pronalaze prvu žrtvu, a obično je to mali sisavac poput miša. Sišući krv zaražene životinje, nimfa se može zaraziti i kasnije prenijeti virus sljedećoj žrtvi. Sezona krpelja traje od ranog proljeća do kasne jeseni, a osobito treba biti oprezan u u svibnju i lipnju, kad su najaktivniji.”

Wikipedia
Wikipedia

Krpelju treba nekoliko sati da prenese zarazu

Krpelji su veličine između dva i pet milimetara, a aktiviraju se dolaskom toplijih mjeseci. Obično se nalaze skriveni u travi i na granama grmlja i drveća. Krpelj hoda po tijelu i do nekoliko sati u potrazi za pogodnim mjestom u koje će zabiti rilo i početi se hraniti krvlju. Probijanje kože traje desetak minuta, no, nećete ga osjetiti zbog tvari u slini koja ima djelovanje anestetika.

“Kako bi se prenijela Lyme borelioza, potrebno je da krpelj bude zaboden nekoliko sati, dok je za prijenos virusa krpeljnog meningoencefalitisa potrebno puno kraće vrijeme, pa ga treba što prije izvaditi”, kaže Kosanović Ličina. Veoma je važno da krpelja ne dirate golim rukama, pažljivo i lagano ga pincetom iščupajte prema van. Okretanjem ili trganjem riskirate da mu glava ostane pod kožom. Nakon što krpelja pažljivo uklonite, na mjesto uboda stavite antiseptičko sredstvo, a potom pratite stanje svojeg tijela i moguće simptome zaraze.

Kako pravilno izvaditi krpelja?

U slučaju da se krpelj već primio, običnom pincetom za čupanje dlačica obuhvatite krpelja uz kožu i laganim povlačenjem ga izvucite, pritom pazeći da mu ne oštetite tijelo. Lakše ćete to učiniti uz pomoć povećala, ali nikako ga nemojte čupati noktima.

“Pincetom čvrsto uhvatiti krpelja na dijelu na kojem mu se tijelo spaja s glavom, što bliže koži. Nježno povući prema gore pazeći da glava ne ostane u koži“, savjetuje dr. Kosanović Ličina.

Krpelje nikako nemojte “gušiti” alkoholom, lakom za nokte ili ga paliti šibicom jer će iznenadna smrt prouzročiti puštanje sadržaja trbušne šupljine, što znači da u slučaju da je krpelj zaražen, može doći do lakšeg prenošenja zaraza. Valja napomenuti i da se krpelja ne smije zakretati jer mu tako glava može ostati po kožom. U slučaju da ostane treba je izvaditi sterilnom pincetom.


Komentari