SEZONA JE NA VRHUNCU: Ovako ćete najlakše spriječiti širenje gripe kada se jedan član obitelji razboli

Pixabay

U tijeku je sezona gripe, akutne zarazne bolesti čiji su simptomi povišena tjelesna temperatura, drhtavica, iscrpljenost, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa te grlobolja i kašalj.

Radi se o bolesti koju je potrebno preležati, najčešće bez odlaska liječniku. Bitno je da zaražena osoba miruje i pije puno tekućine, a u pravilu, iako gripa može imati smrtni ishod, zdravi i mladi ljudi prebole je bez posljedica.

Iako postoje načini borbe protiv gripe, među kojima je najučinkovitiji cjepivo, ponekad je jednostavno ne uspijevamo izbjeći.

Kada jedan član obitelji dobije gripu, često se dogodi lančana reakcija te prije nego što se stignete i snaći većina vaših ukućana bude zaražena. Međutim, postoje načini koji vam mogu pomoći da zaustavite širenje gripe u domu kada se netko od vaših ukućana razboli.

1. Odaberite jednu osobu koja će se brinuti za zaraženu osobu

Kada netko od vaših ukućana dobije gripu, ograničite kontakt između oboljele osobe i ostalih ukućana koliko god je to moguće. Ako je moguće, odaberite jednu osobu koja će preuzeti najveći dio brige dok je osoba zarazna, a to je otprilike tjedan dana nakon pojave simptoma.

2. Zaraženoj osobi osigurajte odvojenu sobu

Ako imate tu mogućnost, neka osoba s gripom dok je zarazna ima svoju sobu. Ako je potrebno, promijenite raspored spavanja u vašem domu, a sa zaraženom osobom nemojte dijeliti ručnike, posuđe, igračke…

3. Sobu opremite maramicama i drugim potrepštinama

Osigurajte da osoba u izolaciji nadohvat ruke ima sve što bi joj moglo zatrebati dok je sama u sobi. Na taj način također ćete smanjiti kontakte i pomoći da se gripa ne proširi na ostale ukućane. Dodatak koji vam može biti koristan jest maska za lice koju možete kupiti u svakoj ljekarni.

4. Bez posjetitelja

Ne samo da trebate obavijestiti vaše članove obitelji i prijatelje da je vaš dom trenutačno leglo zaraze, nego se potrudite i da se i zdravi članovi obitelji klone sobe u kojoj je osoba s gripom. Možda zvuči okrutno, ali gora je situacija ona u kojoj se svi ukućani zaraze. Kada zaraza prođe, lako ćete nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

5. Redovito čistite i dezinficirajte sve površine koje su možda bile u dodiru s virusom

Virus gripe voli vrebati stvari koje svakodnevno dodirujete. Neke od njih su kuhinjske spužve i krpe, posuđe, stolovi, podovi, sudoperi….

Zato redovito čistite i dezinficirajte ove točke. Kada netko od vaših ukućana dobije gripu, temeljito perite posuđe, pribor za jelo, posteljinu… Stvari poput kuhinjske spužvice bacite i zamijenite novima. Rublje i posteljinu bolesne osobe ne trebate prati odvojeno, međutim bitno je da nakon rukovanja sa stvarima zaražene osobe temeljito operete ruke.

6. Često perite ruke i izbjegavajte rukama dirati oči, nos i usta

Da bi pranje ruku bilo učinkovito, ruke sapunom perite najmanje 20 sekundi. Možete se opskrbiti i sredstvima za dezinfekciju ruku za trenutke u kojima ih nećete imati gdje oprati. Naravno, zapamtite da ta sredstva nisu trajna zamjena za sapun i toplu vodu.

Vaše najmlađe ukućane podsjećajte da moraju prati ruke svaki put kada idu u kupaonicu, prije jela i nakon što se vrate doma iz škole, parka ili svih drugih aktivnosti izvan kuće.

Na tvrdim površinama klice gripe mogu živjeti od dva do osam sati. Zato ih je lako pokupiti a da toga niste ni svjesni. Možete se zaraziti ako rukama primjerice dotaknete zaraženu kvaku, a onda protrljate oči ili zagrizete nokte. Držati ruke podalje od lica može biti izazovno, ali potrudite se da to činite, a i vaše najmlađe ukućane podsjećajte da čine isto to.

7. Usvajajte zdrave navike

Nemojte zaboraviti da je zdrav život odličan pomoćnik u borbi s raznim bolestima i zarazama. Postoje stvari koje mogu pomoći jačanju vašeg imunološkog sustava, a samim time pomoći vašoj obitelji u borbi s gripom. Neke od njih su dovoljno sna, zdrava prehrana bogata povrćem i voćem, pijenje vode, redovita tjelovježba i izbjegavanje stresa.

Zaključno, cijepljenje je najučinkovitiji način za borbu protiv gripe, ali zdrave navike, održavanje doma urednim i higijena također vam mogu biti odlični saveznici, piše Zadovoljna.hr.


Komentari