RODITELJI, PAŽNJA: Ovo morate znati kada novorođenče vodite na plažu

Pixabay

Poput i odraslih i djeca osjećaju promjenu vremenskih uvjeta, pa brigu o djetetu vodite onako kako biste sami poveli brigu o sebi. Kod najmlađih sustav koji regulira tjelesnu temperaturu još nije dovoljno dobro razvijen i dijete je izloženije opasnostima koje krije vrućina poput dehidracije i toplotnog udara. Evo kojih se savjeta obavezno trebate držati kada živa na termometru tijekom ljetnih mjeseci neumoljivo raste.

Izaberite pravo vrijeme za izlazak s djetetom van

Izbjegavajte izlazak s djecom između 11 i 16 sati. Kada je vrućina velika, ne treba izlaziti (u šetnju i na plažu) tijekom središnjih sati dana, između 11 i 16 sati. Radije prebacite aktivnosti na otvorenom ranije ujutro i kasnije poslijepodne.

Uvijek ih mažite zaštitnom kremom

Osjetljiva koža djeteta treba biti zaštićena proizvodom za sunce s potpunom zaštitom i kada je oblačno i kada je dijete u vodi ili u hladu, posebice ako se nalazite u blizini vodene površine. Dakle, prije izlaska iz kuće na bebinu kožu treba nanijeti tanki sloj zaštitne kreme s potpunom zaštitom. To se treba češće ponavljati tijekom izlaganja suncu jer voda i znoj smanjuju zaštitni učinak kreme.

Zaštita usana

I na usne je važno nanijeti zaštitni proizvod prije nego dijete iznesete van jer toplina može izazvati neugodan osip. Na prodajnim postoje brojni prikladni stikovi za djecu, napravljeni od prirodnih tvari.

Odjeća od prirodnih materijala

Odjeća bebe treba biti od prirodnih materijala, koji omogućuju isparavanje kože. Pamuk je idealan za ljeto jer je vrlo lagan materijal i dopušta koži da “diše”. Bebina odjeća treba biti dovoljno široka, kako bi omogućila cirkulaciju zraka između tkanine i kože djeteta. Treba izbjegavati sintetičke materijale koji izazivaju iritaciju kože.

Ne zaboravite djetetu staviti sunčane naočale

Ako se dijete nauči nositi sunčane naočale od malih nogu, imat će manje problema u odrasloj dobi. Jaka svjetlost i odraz od vode mogu izazvati nelagodu, crvenilo i osjećaj pečenja očiju, i s vremenom učiniti oči osjetljivima.

Nemojte ih previše pokrivati

Odjeća i plahte moraju biti laki i od prirodnih materijala (lan i pamuk).Što je prije moguće, treba dijete pustiti da se slobodno kreće na zraku, s minimalnom potrebnom odjećom. U kući će biti dovoljno majica i pelena, a za izlazak treba izabrati odjeću koja ostavlja slobodne ruke i noge.

Kapica i šeširić su neizostavni

Kada se dijete počinje kretati samostalno, treba mu glavu pokriti laganom kapicom, od prirodnog materijala, ugodne veličine, po mogućnosti ne s previše rupa i sa šiltom, koji je koristan i za zaštitu očiju od sunca. Pri izboru kapice treba se odlučiti za jednostavnost i izabrati prirodne materijale, koje je lako prati.

bebe plaža

Često im nudite osvježavajuće piće

Djeca trebaju piti mnogo tekućine kada je vruće jer lako mogu dehidrirati. Ako dojite bebu, češće joj ponudite grudi. Malo starija djeca mogu piti voćne sokove za bebe ili oligomineralnu vodu s dodatkom malo limunovog soka (nakon godine dana). Treba izbjegavati gazirane napitke, kao i jako hladne.

Što više u hladu

Iako je temperatura dosta blaga, bebu nije poželjno ostaviti predugo na suncu. Ako se već kreće samostalno, može na suncu boraviti samo ranije ujutro i kasnije poslijepodne, u hladu. Pri izboru lokacije na kojoj bi se dijete moglo kretati odaberite zelene površine.

Ponudite im svježe voće i povrće

Putem znoja organizam eliminira ne samo tekućinu, već i mineralne soli koje treba stalno nadoknađivati. Najbolji način da stvorite njihove zalihe u djetetovom organizmu je uključivanje u njegovu prehranu dovoljne količine svjećeg voća i povrća (bogatih vodom, vitaminima i mineralnim solima). Voće i povrće potrebno je dobro oprati i ako je moguće neka bude iz biološkog uzgoja.

Ukoliko ćete se držati ovih savjeta vašoj bebi će ljetne vrućine biti podnošljivije, a vi ćete biti manje zabrinuti za njih!


Komentari