Roditelji ovo je važno! Prepoznajte na vrijeme simptome sunčanice kod djece

Pixabay

Prekomjerno izlaganje suncu ne preporuča se zbog štetnog utjecaja na kožu i posljedica koje mogu biti vrlo ozbiljne. Isto tako, ne smijete zanemariti preporuke liječnika da djecu ne izlažete jakom suncu zbog moguće sunčanice.

Sunčanica je burna reakcija cijelog organizma na prekomjerno izlaganje suncu. Ona se može dogoditi brzo, naročito ako je dijete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica koja se zadobiva nekoliko sati poslije boravka na vrućini.

Uz povišenu tjelesnu temperaturu, dolazi do ubrzanog disanja, pojačanog rada srca, opće slabosti popraćene mučninom pa čak i nesvjesticom. Krvni tlak pritom pada, puls je oslabljen, a površina kože postaje hladna i ljepljiva, nezdrave sive boje.

SIMPTOMI KOD DJECE 

Rana reakcija je veoma burna i ne možete je ne primijetiti. Dijete osjeća slabost, vrtoglavicu i mučninu, nerijetko povraća i postaje pospano. Starija djeca mogu biti i uznemireni, a glavobolja je skoro uvijek prisutna.

Dijete je orošeno znojem, ruke i noge su prvo tople, a ako se ne skloni sa sunca, postaju hladne i drhtave. Tjelesna temperatura može biti normalna, ali je obično povišena. Što je dijete manje i simptomi su izraženiji, a opasnost od komplikacija veća. Kada se baš pretjera sa sunčanjem, može doći i do gubitka svijesti, što se češće događa kod adolescenata.

Kod kasne sunčanice simpromi se sporije razvijaju te su manje izraženi. Ipak, simptomi kasne sunčanice duže traju.

Djeca su vruća, zajapurena, iako nisu na suncu. Izgledaju kao da ih “lomi virus”, pa se mame i tate često zbune misleći da je u pitanju infekcija. Mališani su veoma razdražljivi. Znaju plakati, naizgled bez razloga, a veća djeca obično imaju mučninu , promjenljivog su raspoloženja i imaju nesanicu. Tjelesna temperatura je po pravilu povišena.

ŠTO UČINITI KADA PRIMIJETITE SIMPTOME SUNČANICE

U slučaju nagle sunčanice dijete prvo treba skloniti sa sunca i smjestiti u rashlađeni prostor te ga razodjenuti. Ako je dijete jako ”pregrijano”, najbolje je da ga  omotate ručnikom ili nekom drugom tkaninom namočenom u hladnu vodu. Tekućinu treba nadoknađivati nuđenjem vode, ali ne prehladne, u manjim gutljajima.

Ako je moguće, dijete se može istuširati mlakom vodom. 

Ako je prisutna i povišena tjelesna temperatura, djetetu treba dati antipiretik. Nakon pružene prve pomoći, dijete se treba odmarati i spavati.

Ako se simptomi ne povuku nakon primijenjene pomoći, javite se liječniku jer je moguće da je na pomolu neka druga bolest poput crijevne infekcije ili upale dišnih organa, što će liječnik najpreciznije dijagnosticirati.

Nadalje, ako je dijete izgubilo svijest te je nakon ”buđenja” i dalje pospano i slabo responzivno, treba konzultirati liječnika.


Komentari