RODITELJI OPREZ! Ovi opasni opijati izazivaju ovisnost, propadanje organizma i smrt

Pixabay

Kada su njihova djeca u pitanju, roditelji su uvijek na oprezu, osobito u današnja vremena kada je droga dostupna sve mlađoj populaciji.Skupina medicinskih stručnjaka za ovisnost iz Nizozemske sastavila je ljestvicu opijata po stupnju ovisnosti koje izazivaju, a lista je kreirana temeljem višedesetljetnog iskustva s ovisnicima.

6. Alkohol

Lako dostupni alkohol izaziva apstinencijski sindrom neugodan poput kokaina, pri uzimanju remeti razinu dopamina, utječe na razinu endorfina u mozgu pa su tako nerijetki slučajevi umiranja usred alkoholne apstinencije kod ovisnika o alkoholu čiji organizmi s lakoćom slabe.

Ocjena ovisnosti: 2,13

5. Metamfetamin

Popularni “meth” razinu dopamida u mozgu može dići na deset puta višu od normalne, a on utječe na koncentraciju, budnost i vitalnost. Oni koji ga uživaju jasno imaju suprotan efekt, a slično djeluje i norepinefrin, neurotransmiter koji također utječe na budnost. Tijelo se tijekom uzimanja naglo privikava na metamfetamin, pritom ubrzano propada, od mozga nadalje, a skidanje bez medicinske pomoći dovodi do užasnog osjećaja čežnje i želje za drogom.

Ocjena ovisnosti: 2,2

4. Metadon

Sedativno djelovanje metodona korisno je kao sredstvo za ublažavanje apstinencijskog sindroma kod morfija i heroina. Navikavanje na metadon je rijetko, a prema nekim statistikama odvija se tek u jedan posto slučajeva. No, ukoliko se dogodi skidanje traje preko mjesec dana te je fizički bolno.

Ocjena ovisnosti: 2,68 +

3. Nikotin

Rijetki su oni koji su svjesni visoke aditivnosti nikotina. Čak 85 posto pušača koji se sami pokušavaju odreći cigareta to ne uspjevaju, a najčešće posustajanje odvija se već u prvoj tjednu, dok još traje fizički apstinencijski sindorm. Nikotin utječe na dopamin, odnosno mehanizam nagrade i kažnjavanja u mozgu. Kako se organizam postepeno privikava na povišen nivo dopamina, osjećaj zadovoljstva pri pušenju slabi, ali osjećaj kazne postaje gori. Ovisnici zato osjećaju snažnu želju za novom cigaretom. Neki stoga imaju napadaj panike, pada im koncentracija i slično.

Ocjena ovisnosti: 2,82

2. Crack kokain

Crack kokain obično se puši kroz malu staklenu lulu te je najčišći i najsnažniji oblik ove droge. Djeluje slično kao heroin izazivajući jaku euforiju. U mozak ulazi ekstremno naglo postižući buran doživljaj koji doduše traje svega 15-ak minuta. Ovisnik je zato primoran kontinuirano uzimati nove doze, što jasno produbljuje ovisnost i dovodi do ubrzanog propadanja organiznma. Nerijetko se postaje već od prvog uzimanja.

Ocjena ovisnosti: 2,82

1. Heroin

Heroin je kažu kralj svih opijata te droga koja izaziva najveću ovisnost. Uzima li se intorvenozmo istog trena dopire do svih centara u mozugu što dovodi do orgazmične euforije u mozgu. Problem je u tome što takvo djelovanje na mozak dovodi do toga da sasvim prestaje samostalno proizvoditi neurotransmitere koji izazivaju pozitivne emocije. Riječ je o drogi koja postepeno uništava organizam, a apstinencijski sindrom obuhvaća totalni kolaps i jezive bolove, povraćanje, halucinacije, proljev te nesanicu.

Ocjena ovisnosti: 2,89


Komentari