RODITELJI, BUDITE NA OPREZU: Dječje plastične igračke na sebi zadržavaju viruse i do 24 sata

pixabay.com

Prijašnje studije također su potvrdile da su igračke u vrtićima, kod liječnika i kod kuće sadržavale viruse.

Znanstvenici sa Sveučilišta Georgia State tvrde kako su dječje igračke izvor zaraze, a posebno one plastične, koje uspijevaju zadržati virus na sebi i do 24 sata. Uspjeli su oživjeti virus od njegovih djelića s igračke na vlažnosti od 60 posto.

Kada je vlažnost u prostoriji bila 40 posto, virus je i dalje bio aktivan i 10 sati poslije. Preživjeli su virusi gripe, SARS-a i bliskoistočnog respiratornog sindroma. 

Voditelj studije Richard Bearden II objasnio je: “Ljudi ne razmišljaju da će se zaraziti preko predmeta. Većinom razmišljamo da viruse dobivamo od drugih ljudi. Djeca su tu osjetljiva skupina za zarazu infektivnim bolestima jer svašta stavljaju u usta, a njihov imunitet još nije potpuno razvijen”.

Prijašnje studije također su potvrdile da su igračke u vrtićima, kod liječnika i kod kuće sadržavale viruse. Ono što liječnici još uvijek ne znaju jest koliko mogu preživjeti na tim predmetima. Iz ove studije naučili su da na 40 posto vlažnosti, što je sličnije kućanskim uvjetima, virus nije toliko stabilan kao u okruženju od 100 posto vlage.

Izvor

Komentari