BRŽE I SUPTILNIJE RJEŠENJE ZA ISKRIVLJENE ZUBE: Nevidljivi ortodoksni aparatić

FOTO: Flickr

Prednost nevidljivog u odnosu na klasični fiksni aparat.   

Izbor samog aparata ovisi o životnoj dobi te o vrsti anomalije (problema). Najveći nedostatak konvencionalnih fiksnih aparata jest njihova vidljivost, kao i vrijeme trajanja terapije. U tu svrhu danas su se razvile tehnike i aparati koji su gotovo nevidljivi, što je osobito važno odraslim pacijentima. Tu spada lingvalni fiksni ortodontski aparat i Invisalign tehnika.

Lingvalni fiksni aparat sastoji se od elemenata ­žice i bravica, koji se postavljaju s unutarnje (lingvalne) strane zubnih lukova, te su kao takvi posve nevidljivi oku promatrača. Osim što zadovoljavaju estetski kriterij, prednost takve terapije jest i nešto kraće trajanje u odnosu na klasični fiksni aparat, stoga se za takvu vrstu terapije odlučuje sve veći broj ljudi.

Lingvalni aparati koriste bravice koje su nešto tanje i zaobljenije od klasičnih bravica, čime se olakšava higijena i ne stvaraju se smetnje pri govoru. Invisalign tehnika postupak je ispravljanja nepravilnosti zuba pomoću plastičnih udlaga (15­40 po slučaju) koje su točno računalno napravljene za pojedinog pacijenta. Udlage su prozirne, tanke i gotovo nevidljive te ih pacijent sam skida i stavlja.  Preporuka ih je nositi 23 sata dnevno kako bi terapija bila gotova u što kraćem periodu, stoga to dosta ovisi o suradnji pacijenta. Udlage se skidaju pri jelu i pranju zuba.

Invisalignom nije moguće riješiti sve vrste ortodontskih anomalija pa se tako po preporuci ortodonta neki pacijenti ipak moraju odlučiti za klasični ili lingvalni fiksni aparat.

>>>DO BIJELIH ZUBI U TREN OKA: Potrebna su vam samo dva sastojka

>>>UPALA DESNI: Donosimo vam simptome i 6 načina liječenja


Komentari