REVOLUCIONARNA DIJETA ZA KOJOM LUDUJE SVIJET: Evo zašto je ova dijeta postigla toliki uspjeh

Pixabay.com

Alkalna dijeta se u puno toga razlikuje od popularnih dijeta za mršavljenje. Bazira se na pravilnom unosu kiselo-baznih namirnica tijekom dana, kojima su omjeri 4:1 u korist alkala. Alkalna hrana doprinosi cjelokupnom zdravlju i sprječava pojavu bolesti.

Prekomjerna kiselost organizma može biti izuzetno štetna za zdravlje. Osobe čiji je organizam previše kiseo konstantno su umorne, često imaju manjak energije, podložnije su prehladama i infekcijama.

Imaju problema i s lošijom probavom, gastritisom, nadutosti, grčevima, bolnim mišićima i zglobovima, glavoboljama. Za sve to je zaslužna kisela hrana!

Zadatak alkalne dijete je da se uspostavi pravilna ph ravnoteža tj. ph balans organizma i da nabrojene tegobe nestanu!

Alkalna dijeta podrazumijeva dnevni unos u razmjeru 75% sirove i 25% kuhane hrane. Stručnjaci tvrde kako su bijeli šećer i industrijske namirnice glavni okidači za većinu suvremenih bolesti kao što su dijabetes, osteoporoza, visok krvni tlak i dr.

Također narušavanjem ph balansa unosom kiselih namirnica narušavamo optimalne ph vrijednosti koje se kreću od 7,35-7,45.

Znanstvenici idu i još korak dalje te tvrde da se maligni tumor može razviti isključivo u kiseloj sredini a ne u baznoj, i to dokazuju činjenicom da su ljudi koji imaju karcinom imaju značajno sniženu ph vrijednost, koja se kreće na ljestvici od 0 do 14, pri čemu je najbaznija vrednost 14, a najkiselija 0.

Alkalna dijeta (RECEPT)

Kisele namirnice do 25% dnevno:

Meso: svinjetina, teletina, govedina, životinjsko meso, tunjevina, divljač, rakovi, školjke, mesne prerađevine, sardine iz konzerve.

Voće: šljiva, mandarina, maline, brusnica, višnje, nar, ananas, jabuka, breskva, marelica, grejpfrut, jagode, ribizl, papaja, trešnje i dr.

Bazne namirnice 75% dnevno (alkalna hrana)

Povrće: bijeli luk, brokula, crni luk, đumbir, morske alge, krumpir, patlidžan, karfiol, blitva, prokulice, kelj, korijander, vlasac, mrkva, sveže paprike, kupus, špinat, zelena salata, grah, crna rotkva, bundeva, lubenica, krastavac, celer, artičoka, gavez, hren, maslačak, rotkvice, repa, pastrnak.

Voće: banana, kokos, smokve, avokado, limeta, limun, naranče, mango, kruške.

Ostalo: sjemenke bundeve, mak, kesten, laneno ulje, kokosovo ulje, maslinovo ulje, bosiljak, timijan, ječam, proso, sojino mlijeko, morska sol, zeleni čaj, jabučni ocat

Alkalna dijeta jelovnik za jedan dan

Doručak: omlet od 2 jaja, komad integralnog kruha i jedna rajčica, nakon toga šalica čaja od đumbira.

Užina: jedna banana, sjemenke bundeve (1 šaka).

Ručak: Juha od povrća, junetina sa slatkim kupusom.

Užina: jabuka ili šaka badema.

Večera: piletina na žaru (150 gr) uz kupus salatu ili riba uz miješanu salatu.

Alkalna dijeta je prilično fleksibilna tako da sami kreirate svoj jelovnik za svaki dan. Vodite računa o količinama baznih i kiselih namirnica tijkom dijete i nećete pogriješiti.

Podatci vezani uz alkalnu dijetu:

Okus hrane ne određuje njezinu kiselost – primjerice: limun je veoma kiseo, ali je izuzetno bazna namirnica, za razliku od bijelog šećera koji je veoma sladak a ima kiselu ph vrednost.

Jedite što više svježeg povrća i voća i pijte najmanje 2 litre vode tijekom dana.

Pijte svakodnevno sok od limuna.

Ribu i meso jesti bez riže, kruha i krumpira uz obaveznu salatu. Svježe salate spremite uz maslinovo ulje ili jabučni ocat.

Žitarice kombinirajte s medom.

Namirnice što manje termički obrađivati, izbjegavati trans masti i industrijski prerađenu hranu.

Razmak između obroka mora biti najmanje 3 do 4 sata. Obavezna je fizička aktivnost (lagane vježbe, vožnja bicikla,šetnje u prirodi).

Alkalna dijeta će vam već nakon tri dana vratiti energiju i osjećati ćete se mnogo snažnije. Da bi se postigli vidljivi rezultati i pad kilograma te smanjivanje masti potrebno je i do 8 tjedana pridržavanja jelovnika.

Alkalna dijeta nije instant niti kratkoročno rješenje za mršavljenje koje prati jo-jo efekt, već donosi rezultat na duge staze.


Komentari