REDOVITI PREGLEDI MOGU VAM SPASITI ŽIVOT: Testovi ‘probira’ otkrivaju bolesti kod žena

FOTO: exploretalent.com

Neće svaki test uvijek spriječiti bolest, ali će ga otkriti u fazi kada je moguće izliječenje.

Testovi probira bolesti (“screeninga”) mogu otkriti bolesti prije pojave njihovih simptoma. Oni ovise o dobi bolesnika, osobnoj i obiteljskoj povijesti, kao i o ostalim čimbenicima rizika. Prepozna li se bolest u ranoj, izlječivoj fazi, šansa za potpuno izliječenje je vrlo izgledna.

Za zena.hr savjetuje dr. med. Gordan Crvenković.

Rak dojke

Otkrije li se u ranoj fazi, šanse za izliječenje su veće. Šanse da će se manji rak proširiti na limfne čvorove, pluća ili mozak su male. Stoga je preporuka da žene u dobi od 20 i 30 godina obave godišnji liječnički pregled dojki (preporučljivo je da ga obave i same jednom mjesečno). Postoje li povišeni rizici u obitelji korisno gaje obavljati i češće. Mamografija je pretraga kojom uz pomoć niskodozažnog zračenja možemo otkriti čvor i prije nego ga napipamo. Ipak, i normalan nalaz mamografije ne isključuje rak. Savjetuje se ženama nakon 40. godine obaviti ovaj pregled jednom godišnje, a između 50 i 74 godine života jednom u dvije godine. Postoji li povećan rizik za ovu bolest, savjet je obavljati ju i češće.

Rak vrata maternice (cervixa)

PAPA nalaz (obrisak) je metoda kojom možemo otkriti promjene na stanicama u vrlo ranoj fazi. Na taj način ih možemo i odstraniti prije nego pređu u invazivni stadij (rak). Redovita kontrola je jedini način kako ga spriječiti. Najčešći uzrok raka vrata maternice je HPV (humani papiloma virus) koji se prenosi spolnim putem. Tijekom pretrage ginekolog će bezbolno uzeti uzorak tkiva (postrugati) rodnice i vrata maternice sa tri mjesta. Citološkom obradom možemo sa velikom sigurnošću odrediti ima li promjena na stanicama. Prvi PAPA test se preporuča nakon prvog spolnog odnosa, a nakon toga ga u zdravih žena treba ponavljati svake 2-3 godine. U rizičnim skupinama žena savjetuje ponavljati ga i češće. a nakon 30 godine korisno je učiniti i test na HPV. Cjepiva protiv HPV-a (Cervarix i Gardasil, onkološki tipovi) pružaju zaštitu od raka vrata maternice ako se koriste do 26 godine života. Ipak, manji broj slučajeva raka nije uzrokovan HPV-om, stoga je PAPA pregled neophodan i kod cijepljenih žena.

Osteoporoza

Osteoporoza je bolest slabljenja kvalitete i pojačane lomljivosti kostiju. Česta je u žena u menopauzi, iako i muškarci obolijevaju od nje. Prvi simptomi su bol nakon manjeg udarca, izvrtanja ili pada. Poznato je da je polovica slučajeva prijeloma kostiju u žena uzrokovana osteoporozom (1:4 u muškaraca). Nasreću, bolest se može prevenirati i liječiti.
Test nazvan denzitometrija (DEXA) može izmjeriti čvrstoću kostiju i otkriti bolest u vrlo ranoj fazi. Preporuka za žene starije od 65 godina je da ga obavljaju na godišnjoj bazi, a u onih povećanog rizika i ranije (i češće).

Rak kože

Postoji više tipova raka kože, najpoznatiji je melanom. Ranim tretmanom možete spriječiti njihovo napredovanje. U žena koji imaju nasljedni rizik za bolest, sunčanje može znatno pogoršati situaciju. Pomnim praćenjem promjena boje, veličine ili oblika madeža (i drugih bolesti kože) možemo rano otkriti bolest. Posjet dermatologu u tim slučajevima je osobito važan.

FOTO: Wikipedia
FOTO: Wikipedia

Povišen krvni tlak

Sa starenjem se povisuje i rizik za povišenim krvnim tlakom. Uz to i ostali rizici (pušenje, pretilost, smanjena tjelesna aktivnost, prehrana) znatno utječu na ovu, čestu bolest. Ona može biti uzrokom po život opasnim bolestima, kao što su srčani i moždani udar. Nažalost, bez znakova upozorenja. Stoga je suradnja liječnika i pacijenta u ovim slučajevima od iznimne važnosti.
Krvni tlak uključuje dvije brojke. Prvi je sistolički (tlak u vrijeme otkucaja srca), a drugi dijastolički (tlak između otkucaja srca). Vrijednosti iznad 140/90 se smatraju povišenim. Liječnik će vam dati savjet kako održati krvni tlak ispod tih vrijednosti.

Kolesterol

Povišen kolesterol u krvi (osobito LDL-low density lipoprotein) je čest uzrok stvaranju plakova u krvnim žilama. Posljedično dovodi do njihovog začepljenja ili pucanja (srčani ili moždani udar). Povišene vrijednosti krvnog tlaka, šećerna bolest i pušenje ubrzavaju proces stvaranja plakova, koji često nema simptome i koji je dugotrajan. Ovo stanje se naziva arteroskleozom. Promjene životnih navika i lijekovi smanjuju rizik za povišenjem kolesterola. Prije testiranja treba postiti 12 sati. Preporuka je učiniti ga nakon 20. godine života jednom u 5 godina. Kasnije i češće.

Šećerna bolest (Dijabetes, tip 2)

Trećina populacije ne zna da ima ovu bolest. Ona može biti uzrokom srčanih, bubrežnih bolesti, moždanog udara i slijepila, kao i drugih bolesti. Može se kontrolirati dijetom, tjelovježbom, smanjenjem tjelesne težine i lijekovima (osobito ako se rano otkrije). Tip 2 bolesti je najčešći oblik, tip 1 se često otkrije u djetinjstvu. Test za dijabetes treba učiniti nakon 8-satnog posta. Drugi testovi uključuju mjerenje AlC i OGTTa (oral glucose tolerance test). Savjetuje se učiniti ga svake 3 godine, počevši od 45. godine života. U slučaju opterećene obiteljske anamneze i češće.

Glaukom

Uzrok glaukoma je povišen tlak u oku. Ako se ne liječi, može dovesti do oštećenja očnog živca i sljepila. Često ne uzrokuje simptome dok već vid nije oštećen. Kako često treba provjeriti vid, ovisi o dobi i drugim čimbenicima. Žene starije od 60 godina, sa ozljedama oka, korisnice kortikosteroida i obiteljskom poviješću glaukoma trebaju redovito kontrolirati očni tlak.

Svakako ima smisla porazgovarati sa svojim liječnikom o testovima probira bolesti. Neki testovi, poput PAPA obriska ili pregleda dojki trebaju postati rutinski za žene, dok učestalost drugih ovisi o čimbenicima rizika za tu bolest. Neće svaki test uvijek spriječiti bolest, ali će ga otkriti u fazi kada je moguće izliječenje.

Komentari