RAJČICA JEDAN OD NAJJAČIH ANTIOKSIDANSA: Pogledajte koje su još dobrobiti ovog voća (povrća)

pixabay.com

Zanimljivo je da termički obrađena rajčica (u raznim umacima i u kečapu) ima veći udio likopena nego svježa rajčica.

Iako se rajčica ili paradajz u botanici tretira kao voće, u kuharskim svrhama se smatra povrćem. Porijeklom je iz Južne Amerike, a u Europu su ga donijeli moreplovci. U početku je imao slatkast okus, ali križanjem u cilju da se postigne potpuno crvena boja izgubio je slatki okus.

Dobrobiti rajčice za zdravlje

Postoje doslovno stotine vrsta rajčice koje sadrže otprilike iste vitamine, ali u različitim količinama. Najveća vrijednost rajčice je u njenim fitonutrijentima poput likopena koji se smatra jednim od najjačih antioksidansa.

Likopen i koža

Sunce je izvor vitamina D i općenito dobrog raspoloženja, ali činjenica je da koža brže stari kad se često izlaže sunčevim zrakama. Istraživanja su pokazala da osobe koje unose likopen iz rajčice bolje podnose utjecaj sunca na kožu nego osobe koje ne unose likopen. Zanimljivo je da termički obrađena rajčica (u raznim umacima i u kečapu) ima veći udio likopena nego svježa rajčica. Jedući paradajz i njegove prerađevine čuvate svoju kožu od starenja izazvanog sunčevim zrakama. Ne očekujte čudotvorne učinke odmah sutradan, ali nakon nekoliko tjedana redovnog unosa koža bi trebala izgledati bolje.

www.pexels.com
www.pexels.com

Za zdravlje srca

Visok unos rajčica (300g dnevno) povećava razine dobrog HDL kolesterola u odnosu na LDL (loši) kolesterol za 15,2%.  Iz tog razloga se rajčica može smatrati vrijednom hranom za očuvanje zdravlja srca.

Srčani bolesnici bi, iz istog razloga, trebali konzumirati sok od rajčica, kao i zbog visokog sadržaja kalija. Osim toga, ovaj napitak smanjuje loš kolesterol i ujedno umanjuje opasnost od njegovog taloženja na krvnim žilama.

Rajčicom protiv raka prostate

Redovit unos rajčice i prerađevina od rajčice umanjuje rizik od raka prostate i promovira općenito zdravlje prostate. Međutim, količina koju treba unositi je minimalno 200 grama dnevno.

Zaključak

Pored vitamina i minerala koje sadrži, rajčica predstavlja pravo blago fitonutrijenata poput luteina, kvercetina, likopena, beta-karotena i drugih. Najbolje od svega je što se većina tih fitonutrijenata ne gubi kuhanjem nego postaju još dostupniji organizmu. Zato je svejedno da li ga jedete svježeg ili kuhanog, u raznim umacima ili u kečapu.

commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Sok od rajčice

Sok od rajčica potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad gušterače, pa je koristan i osobama koje pate od anemije i opet dijabetičarima. Regulira rad jetre i žuči, a u vrućim ljetnim danima ublažava žeđ i okrepljuje organizam.

Kada se sok od rajčica upotrebljava kao lijek, potrebno je dnevno piti najmanje 2 dl svježe pripremljenog napitka. Ako je liječenje anemije u pitanju ili nagli gubitak krvi, potrebno je povećati dnevnu dozu soka.


Komentari