PROVODITE DOSTA VREMENA NA SUNCU? Ovaj vitamin smanjit će rizik od raka gušterače

pixabay.com

Već ranije je uočeno da svakodnevnim uzimanjem propisanih količina vitamina D smanjujemo rizik od nastanka raka prostate, raka dojke i raka debelog crijeva.

Nedavno su američki naučnici objavili da se redovnim uzimanjem propisane doze vitamina D u tabletama ili kapsulama može se znatno smanjiti opasnost od razvoja karcinoma gušterače.

Karcinom gušterače je inače teška bolest, koja u više od polovice slučajeva sa sobom donosi onu najtežu vijest.

Za primjer, od karcinoma gušterače u Velikoj Britaniji godišnje oboli više od 3.600 žena i više od 3.500 muškaraca, a operativni zahvat nažalost vrlo je često nepovoljan. Već ranije je uočeno da svakodnevnim uzimanjem propisanih količina vitamina D smanjujemo rizik od nastanka raka prostate, raka dojke i raka debelog crijeva.

Nedavnim istraživanjima dokazano je da vitamin D pomaže tako da blokira širenje kancerogenih stanica, a tkivo gušterače, bez obzira je li zdravo ili kancerogeno, sadrži visoke razine enzima koji vitamin D pretvaraju u svoj aktivni oblik.

Prilikom istraživanja, što su ga proveli naučnici na Northwestern Universityju, u američkoj državi Illinois sudjelovalo je 120.000 osoba. Ustanovljeno je da se uzimanjem dnevno preporučene doze vitamina D po američkim standardima, a to je 400 jedinica dnevno smanjuje rizik od razvoja raka gušterače za čak 43%. Ipak, naučnici su priznali i to kako su potrebna daljnja istraživanja kako bih se odredilo dali je bolje konzumirati vitamin D oralno ili izlaganjem suncu.

Izvor


Komentari