PROVJERITE IMATE LI OVE SIMPTOME: Nedostatak magnezija možete nadoknaditi ovom hranom

Magnezij je mineral koji je ključan za vrlo bitne tjelesne funkcije, poput rada srca i mišića, kao i za zdravlje živčanog sustava.

Ovaj mineral sudionik je u više od 300 životno važnih metaboličkih procesa u našem tijelu, pa je zato ključan za naš organizam. Nutricionisti savjetuju kako bi dnevno trebali unositi 375 mg magnezija. Međutim, nedostatak magnezija može dovesti do težih zdravstvenih tegoba, kao što su srčana aritmija, angina, visoki kolesterol i visoki krvni tlak, kao što i povećava rizik od srčanog udara.

Ako imate neke od ovih simptoma, trebali biste poraditi na tome da unosite više magnezija u organizam. Neki od pokatelja kako u tijelu nemate dovoljno magnezija su: abnormalni i nepravilni otkucaji srca, grčenje mišića, kao i njihovo trzanje, umor i osjećaj iscrpljenosti, glavobolje, loše raspoloženje koje vodi depresiji, zvonjenje u ušima, problemi s bubrezima, odnosno pojava bubrežnog kamenca.

Na koji način unositi magnezij u organizam?

Do nedostatka magnezija može doći zbog nepravilne i loše prehrane, a najbolji su izvor magnezija zeleno lisnato povrće, poput špinata, kao i mahunarke i orašasti plodovi. Ako želite zadržati razinu magnezija u tijelu, trebate jesti bananu, ribu, sjemenke bundeve ili suncokreta. Tako primjerice, sa manje od sto grama sjemenki možete pokriti dnevnu dozu magnezija.

 


Komentari