Provedite ljetne dane u prirodi bezbrižno: Evo kako ćete izbjeći ubod ose ili pčele te prepoznati alergijske reakcije!

Pixabay

Sa ubodima pčela ili osa često se susrećemo ljeti, a čemu pogoduju visoke temperature, slatko voće, sladoled, slatki napitci…

Reakcija na ubod može biti blaga u obliku blagog crvenila na mjestu uboda pa sve do nastajanja alergijske reakcije i anafilaktičkog šoka. Osobe koje su alergične na ubod ose ili pčele ne bi smjele koristiti jake parfeme tijekom ljeta, nositi odjeću žarkih boja, piti slatke napitke na plaži i sl., a sa sobom uvijek moraju imati komplet za samopomoć koji sadrži adrenalin, piše N1.

Otrov pčele sadrži proteine koji utječu na stanice kože i imunološkog sustava, što uzrokuje bol i otekline na mjestu uboda. Uz oštru bol i crvenilo na mjestu uboda pojavljuje se i svrbež kože koji može trajati čak i nekoliko dana.

U području glave, usne šupljine, vrata su najopasniji ubodi jer mogu dovesti do oticanja mekih česti i gušenja, stoga zahtijevaju hitan pregled kod liječnika i liječenje.


Reakcija na ubod može biti lokalna i sistemska. Kod lokalne reakcije javlja se crvenilo, bol i otok na mjestu uboda, a kod sistemske reakcija može osoba postati promukla, imati vrtoglavicu, imati ubrzani puls i pasti u nesvijest. Svrbež i bol potrebno je odmah ublažiti hladnim oblozima ili ledom.

Mjesto uboda potrebno je pregledati i izvaditi žalac ako je zaostao. Kod uboda pčele može zaostati žalac u koži, dok ose ne ostavljaju žalac i mogu ubosti više puta. Ne preporuča se grebati ubodno mjesto jer će se time i crvenilo i otok znatno pogoršati. Crvenilo i otok na mjestu uboda prolazi kroz nekoliko dana, dok koža može svrbjeti kroz nekoliko dana.

Ukoliko se jave znakovi alergijske rekcije u obliku osipa i crvenila po cijelom tijelu, praćenom vrtoglavicom, mučninom, glavoboljom potrebna je hitna liječnička pomoć.

Kako bi se smanjila mogućnost anafilaktičkog šoka kod osoba alergičnih na ubod pčele ili ose preporučuje imati autoinjektor koji sadrži adrenalin (pacijenti si to daje sam odmah nakon uboda) te tablete antihistaminika i kortikosteroida, te ih odmah primijeniti nakon uboda i obavezno se javiti liječniku, piše Ordinacija.hr.

Kako si pomoći nakon uboda?

Pomoć i prevencija mogu biti različiti repelenti u spreju ili losioni koji odbijaju insekte. Repelenti mogu biti sintetičkog porijekla ili prirodnog ( tj. eterična ulja ili biljke). Kod djece se nikako ne preporučuje istovremena primjena losiona sa zaštitnim faktorima od sunca i repelenta kako bi i se izbjegle alergijske reakcije na koži.

Pomažu pritom i specijalne narukvice protiv komaraca čijim nošenjem se izbjegavaju ugrizi, a mogu ih nositi i odrasli i djeca.

Kako sami možemo ublažiti reakciju?

Crvenilo na koži nastalo ubodom komarca, ose ili pčele može se tretirati protuupalnim kremama koje sadrže antihistaminik u gelu ili kortikosteroidnom kremom (tri do četiri dana), ili gelom koji sadrži kamilicu, neven, aluminij acetotartarat, Burovu otopinu ili gel.

Kod jačeg svrbeža koji ne prolazi mogu se uzimati i antihistaminici u tabletama.

Komentari