POČELA JE SEZONA ZARAŽENIH KRPELJA: Provjerite koje sve bolesti prenose, kako ih izvaditi i koja je prevencija

Wikipedia

Krpelj se najčešće hvata na mjestima gdje je koža vlažna ili mekana, primjerice za trbuh, prepone, vrat, dojke, iza ušiju, a kod djece čak i na glavi.

Dolaskom sunca i lijepog vremena sve više ljudi odlučuje se dane provoditi u prirodi, no, tamo vreba jedan izuzetno opasan nametnik od kojeg, s pravom, strahuju gotovo svi. Riječ je o krpeljima koji obično bujaju u prijeljetno, ljetno i ranojesensko doba, a prenose opake zarazne bolesti.

Krpelj se najčešće hvata na mjestima gdje je koža vlažna ili mekana, primjerice za trbuh, prepone, vrat, dojke, iza ušiju, a kod djece čak i na glavi. Onog trenutka kada krpelj probije kožu i počne se hraniti krvlju može doći i do prijenosa zaraznih bolesti, Lyme borelioze, virusnog krpeljnog meningoencefalitisa, tularemije i erlihioze. Vrlo je važno zato brzo ukloniti krpelja s kože prije nego što on prenese zarazu.

VAŽNA OBAVIJEST ZA GRAĐANE, DIJELITE DALJE! Strašna bolest koju prenosi krpelj ubrzano se širi (VIDEO)

“Nakon što krpelj dođe na tijelo traži pogodno mjesto za ubod, a to može potrajati i više sati. Zato je preporučljivo u prirodi pregledati se svaka dva do tri sata kako biste ga uklonili prije uboda”, kaže dr. Ivana Novak”, prenosi 24sata.hr.

Napominje kako se krpelje odstranjuje pincetom tako da se približi što više glavi i povuče bez okretanja iako se prije preporučalo da ga treba okrenuti. U slučaju da glava ostane u koži može se ukloniti sterilnom iglom. Isto tako treba pripaziti na izbor odjeće i obuće, a preporučuju se dugi rukavi, hlače uvučene u čarape, zatvorene cipele, svjetlija odjeća jer se krpelj tako lakše vidi i odjevni predmeti bez dlačica (vuna, flanel) jer se na njih krpelj teže hvata.

Jedna od najboljih prevencija jest cijepljenje protiv najopakije bolesti, krpeljnog meningoencefilatisa. Cijepiti se mogu i djeca starija od godine dana, a prvu dozu preporuča se primiti zimi, drugu u razmaku od mjesec dana do tri mjeseca nakon prve, a treću od devet do 12 mjeseci nakon druge. Takva zaštita traje tri godine.

Komentari