PO BAKINOM RECEPTU: Prirodni recepti za borbu protiv gripe

Foto: Screenshot/YouTube

Bake znaju najbolje.

Baka uvijek ima recept za sve. Kad se razbolimo, baka zna kako skidati temperaturu, ona zna čime nas nahraniti i kako nas utješiti. Katkad smo se smijali njihovim savjetima, no u onom jednom trenutku, kada smo shvatili da smo odrasli, da nema više bake i njezinih savjeta, isto tako primjetimo da su uvijek bile u pravu.

Sezona je gripe, a mi vam donosimo nekoliko bakinih recepata koji vam mogu uvelike olakšati boravak u krevetu i visoke temperature.

Lukom protiv prehlade:

Ovaj prirodni antibiotik od češnjaka uspješno eliminira gotovo sve vrste prehlada. Uzmite u obzir da češnjak kuhanjem gubi svoju ljekovitost, pa je najbolje jesti ga sirovog za vrijeme prehlade. Najbolje je da 1-2 režnja sitno isjeckanog bijelog luka stavite u trećinu čaše vode i popijete odjednom. Također, od crvenog luka možete napraviti i sirup protiv kašlja. Stavite šest isjeckanih glavica luka u zdjelu i dodajte pola žličice meda. Kuhajte polako na laganoj vatri dva sata, a zatim procijedite. Uzimajte u redovno, po mogućnosti toplo.

Propolis i med protiv kašlja:

Propolis sadrži bogatu kombinaciju vitamina B i minerala zbog čega je odličan lijek protiv kašlja. Žličica meda prije spavanja također umiruje kašalj. U med možete dodati i izdrobljeni češnjak.

Limun i med za upaljeno grlo:

Topla mješavina od limuna i meda djelotvoran su lijek protiv bolnog i crvenog grla. Pijte što topliju tečnost, i na taj način ubijte klice. Grlo možete ispirati i prokuhanom slanom vodom.

Jabukov ocat protiv glavobolje:

Jabukov ocat bi trebali početi piti čim primijetite prve simptome prehlade. Dodavanjem samo jedne žličice jabukovog octa u čašu vode očistićete organizam i ublažiti upalu grla i glavobolju.

Ispiranje sinusa slanom vodom:

U 200 ml tople vode dodajte jednu četvrtinu žličice soli i istu količinu sode bikarbone. Na ovaj način riješit ćete otežano disanje i začepljen nos, a za vrijeme prehlade ovaj postupak ponavljajte 3 – 4 puta dnevno.

Kadulja za ispiranje grla:

U šalicu kipućee vode stavite jednu do dvije žličice osušenih listića kadulje. Ostavite da odstoji oko desetak minuta, a potom  čajem ispirite grlo nekoliko puta dnevno. Ovakav način liječenja ne preporuča se djeci mlađoj od dvije godine.

Limun, med i đumbir:

Ove tri namirnice su jako ljekovite, a njihovom kombinacijom možete uspješno otkloniti simptome prehlade i gripe. U malo veću teglicu izribajte korijen đumbira koji ste prethodno očistili, dva limuna koja ste izrezali na kriške i sve zalijte organskim medom. Ovu mješavinu pijte netom prije spavanja.

Med i cimet protiv prehlade:

U 1 dl mlake vode dodajte žlicu meda i dvije žličice cimeta u prahu. Mješajte dok se med ne otopi. Napitak pijte dva puta dnevno. Ukoliko želite, možete pomiješati samo med i cimet, bez vode.

Vino kao lijek:

U 100 ml toplog crnog vina dodajte u 1/4 žličice mljevenog papra i 1 žličicu meda. Promješajte i popijte toplo pred spavanje.

 


Komentari