Planirate se ‘kvarcati’? Ovo biste onda morali znati

Pixabay

Solariji su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože – melanoma u ranijoj životnoj dobi, pokazuje nedavno istraživanje po kojemu ultraljubičasto svjetlo za ‘kvarcanje’ može pokrenuti genske mutacije koje vode do malignih promjena na koži.

Znanstvenici su proučili podatke o 114 pacijenata oboljelih od melanoma koji su koristili solarije i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu utjecati na rizik za pojavu melanoma poput spola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i obiteljske povijesti – znanstvenici su procijenili da se melanom pojavljuje deset godina prije kod pacijenata koji su koristili solarije.

Genske mutacije povezane s melanomima također su češće među korisnicima solarija i događaju se u 43 posto pacijenata u toj skupini u usporedbi s 28 posto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarije.

“Nema količine kvarcanja koja je sigurna”, kaže voditeljica istraživanja dr. Toni Burbidge s medicinskog fakulteta sveučilišta Calgary.

“Mnogi naši pacijenti kažu kako su koristili solarij kako bi stvorili podlogu i spriječili da izgore na suncu”, kaže Burbidge. “Na nesreću oni su time pojačali oštećenje UV zrakama što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarije”.

Stanice kože upijaju ultraljubičasto svjetlo u solarijima i to vodi do oštećenja DNK, kaže Burbidge. A to oštećenje može voditi u mutacije koje se vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma.

Solarij u mlađim godinama te produljeno vrijeme i češće kvarcanje može povećati opseg oštećenja DNK.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.


Komentari