Perete sirovu piletinu? Prestanite odmah, opasno je!

wiki

Ova uobičajena navika ugrožava vaše zdravlje.

Sirova piletina u sebi sadrži bakteriju koja je jedan od najčešćih uzročnika trovanja hranom. Radi se o campylobacteru, a zdrav razum nalaže da se upravo zbog toga piletina mora oprati, ipak, to je najgora stvar koju možete učiniti.

Ovaj rod bakterija najčešće se nalazi na mesu i peradi koja je tijekom obrade bila kontaminirana, obično, životinjskim izmetom. Ako kontaminiranu piletinu operete, bakterije će se raširiti gdje god ta voda kapne. To znači da ćete opasne baketije imati po rukama, kuhinji, kuhinjskim pomagalima i aparatima, ali i vašoj odjeći. Iz britanskog zavoda za zdravstvo navode: “Kapljice vode mogu putovati i do 50 centimetara, a dovoljno je tek nekoliko stanica campylobactera da bi se zarazili”.

Što umjesto pranja?

Ovih bakterija možete se riješiti samo kuhanjem, a pranje zauvijek precrtajte. Slijedite ovih nekoliko koraka i zaštitite se od zaraze:

  • Pokrijte sirovu piletinu i stavite ju u hladnjak, po mogućnosti na najnižu policu kako kontaminiriana tekućina iz piletine ne bi kapala po drugim namirnicama.
  • Dobro operite ruke i noževe kojima ste rezali sirovu piletinu. Sve što je bilo i doticaju s mesom treba temeljito oribati.
  • Dobro prokuhajte piletinu. Pileće meso zaista mora biti kuhano sa svih strana, nigdje ne smije ostati sirovo, a ako imate kuhinjski termometar provjerite je li piletina dosegla minimalnu temperaturu od 74 Celzijeva stupnja.


Komentari