PATITE OD NESNOSNE UHOBOLJE? Riješite se boli ovim lijekom!

FOTO: Reader's Digest

Bol u uhu može biti izrazito neugodna, a nerijetko i vrlo snažna.

Uzrok uhobolje povezan je s nosno-ždrijelnim dijelom čovjeka kojim se šire i povezuju bolesti iz usta, grla ili zubi.

Uho je posebno osjetljivo jer već i najmanji pritisak u srednjem uhu izaziva bol. Takva se bol često javlja uslijed prehlade ili izloženosti uređajima za rashlađivanje kojima za ljetnih vrućina svi rado pribjegavamo.

  • Liječnički pregled

Primijetite li da vam je tjelesna temperatura porasla na više od 38,5 stupnjeva, posebnu pažnju posvetite uhu kako biste ga zaštitili.

Ako vam je već ustanovljeno kakvo oštećenje, primjerice rupica na bubnjiću, imajte na umu da uho ne smijete kapati, osim eventualno eteričnim uljem đumbira ako je riječ o manjoj upali (šest kapi ulja u 50 ml tople vodenamočeno na gazu stavite iza uha).

Ležeći položaj tijela pojačava bol pa imajte na umu izbjegavati ga koliko je moguće.

  • Oblozi

Za smirenje boli uha brzo i lako si možete pomoći domaćim pripravcima, primjerice oblozima.

  1. Jedan od ‘recepata’ jest oblog od svježe narezanoga crvenoga luka. Luk zamotajte u gazu i prislonite na bolno uho.
  2. Pomoći će vam i kapi od maslinova ulja koje možete sami pripremiti. Hladno prešano maslinovo ulje zagrijte na tjelesnu temperaturu i pomiješajte ga s jednom kapljicom lavandina ulja ili pak ulja čajevca ili čuvarkuće. Tim pripravkom namočite gazu ili vaticu te stavite u uho. Blagodati ulja povoljno će djelovati na bol koja će se smiriti.
  3. Za masažu oko uha možete koristiti bademovo ulje tako da ga pomiješate s tri kapi lavandina ulja i kamilice i lagano umasirate oko uha.
  4. Šumi li vam u ušima, neugodan osjećaj možete smanjiti ili posve ukloniti čajem od kima, kamilice, imele i matičnjaka.
  • Istraživanja

Znanstvena istraživanja pokazala su da bi osobe koje često imaju problema s uhoboljom trebale izbjegavati mliječne proizvode, šećer i masne kiseline.

Dim cigarete također iritira bubnjić pa se pokušajte kloniti zadimljenih prostorija.


Komentari