Ovo će vas impresionirati: Poznati zagrebački doktor spaja nespojivo

Martina Cvek - Poliklinika Ribnjak

Jesu li Zagrepčani i Zagrepčanke skloni estetskoj kirurgiji i kakvi su trendovi u našem gradu?

Estetski zahvati nekoć su bili tabu tema, no danas poznate osobe, ali i mnogi drugi otvoreno pričaju o svojim zahvatima. Doktor Milan Milošević jedan je od osnivača poliklinike Ribnjak Centar , a uz svoje kolege odgovorio je na sva pitanja vezana uz estetsku kirurgiju.

Polklinika Ribnjak Centar jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske koja objedinjuje različite medicinske grane kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Estetska kirurgija i tretmani, dermatologija, kozmetika, ortopedija te funkcionalna rehabilitacija, usluge su koje pružaju svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.

Što vas je motiviralo da pokrenete polikliniku Ribnjak i ima li u Hrvatskoj među građanima sluha za ovakav oblik liječenja?

Motivacija za medicinu bila je prisutna još iz srednjoškolskih dana.Plemenit je to poziv, nema nikakve dileme. No, što se tiče otvaranja privatnog pogona, ideja se javila nakon studija medicine.
Jednostavno ne vidim se u javnom sektoru, uza svo dužno poštovanje. Pokazalo se,između ostaloga i po reakcijama klijenata, da je to – ispravna odluka.

Dugo godina ste u zdravstvu. Bavite se estetskim zahvatima i ortopedijom. Zašto baš te grane medicine?

Ortopedija je bila moj prvi i jedini izbor. Što se tiče plastične i estetske kirurgije, ta djelatnost je zahvalna i nadopunjuje naš slogan – ” Zdravlje i ljepota. Zajedno”.

poliklinika 3
Poliklinika je danas jedinstveno mjesto spoja ove dvije djelatnosti. Na to smo silno ponosni i sigurni smo da idemo u pravom smjeru.

 Možete li nas upoznati s trendovima estetske kirurgije, koji su najtraženiji zahvati?

Najtraženije usluge dana u svijetu estetske medicine svakako su – pomlađivanja – korekcija bora hijaluronskom kiselinom, botoxom, tretmani gubitka kose i sl. Vidljiv je opće prisutni trend smanjenja operativnih zahvata plastične kirurgije.Ipak su kirurški zahvati posebna kategorija, od eventualnih rizika pa do cijene koja je često previsoka za širi krug korisnika!

Pretpostavka je da su žene češće korisnice estetske kirurgije nego li muškarci, je li ta teza točna i koji su najučestaliji zahvati kod žena, a koji pak kod muškaraca?

Žene su svakako dosta češći korisnici svih usluga plastične kirurgije i estetike, to je jednostavno tako.Modni trendovi diktiraju i izgled, na što su ipak osjetljivije žene.Vidljiv je taj utjecaj ” mašinerije” na svakom koraku. Muškarci koriste uglavnom usluge korekcije bora čela, kada primjenjujemo botox. Kod njih, u velikoj većini, nije prisutan takav obrazac estetizacije lica i tijela.

A kada je o godinama riječ koja dobna skupina je najzastupljenija? Postoje li možda neke operacije koje su traženije u 20-ima, 30-ima i 40-ima?

Što se tiče dobnih skupina, možemo reći da u 20-tima, tražene su usluge osvježanja izgleda, hijaluronska kiselina i manje botox, 30-te su zastupljene sa uslugama osvježavanja ali i ponekom kirurškom intervencijom u smislu korekcije grudi – osobito u žena nakon poroda, korekcije nosa, kapaka, uški. U 40-tima, uz gore navedeno, primjetan je porast zastupljenosti većih operativnih zahvata! To je povezano sa procesom starenja, kada se sve više gubi elastin i kolagen u našem tijelu!

Osvrnimo se malo i na ortopediju, što su tu najveći problemi kod građana?

Ortopedija je grana medicine koja se bavi.stanjima koštano-zglobnog i mišićnog sustava.
Način života i svakodnevna opterećenja, diktiraju i učestalost pojedinih tegoba. Tako su promjene naše kralježnice- bolovi, istegnuća, ukočenja i sl.  među vodećim medicinskim problemima općenito, ne samo u ortopediji. Treba spomenuti i stanja donjih ekstremiteta, prvenstveno zgloba kuka i koljena, gležnja i stopala.
poliklinika4
Prevencija se sastoji od   izbjegavanja položaja tijela što dovode do bolnih stanja, pravilnog držanja, dozirane fizičke aktivnosti, upotrebe ortopedskih uložaka i ostalih pomagala, ukoliko su potrebna.
Sve navedeno nužno je kako bi ovaj sustav za pokretanje našeg tijela funkcionirao besprijekorno.

Imate li savjete kako prevenirati probleme sa stopalima, kralježnicom i ostalim kostima?

Poliklinika Ribnjak koristi biološke metode liječenja kada su u pitanju promjene zglobova ali i mekih tkiva!
Sa godinama promjene koje nastupaju, prvenstveno zglobne hrskavice ali i ostalih dijelova, stvaraju tegobe – bolove, oticanje, smanjenu pokretljivost i sl.
Ukoliko se ne radi o izrazitoj destrukciji zgloba, primjena matičnih stanica može pomoći u regeneraciji odnosno obnavljanju struktura!!Dakle, artroza zgloba kuka, koljena, gležnja i sl. tretira se ovom metodom!
Neki od vaših zahvata inovativni su i specifični, možete li nam reći o čemu se radi i na koji ste način spojili estetsku kirurgiju i ortopediju?
Na raspolaganju je i primjena autologne kondicionirane plazme, koja se kao metoda  koristi već godinama i zasniva se na aktivaciji vlastitih faktora regeneracije kod ozljeda i artrotskih promijena tkiva.
Primjena ovih metoda svakodnevna je i u području plastične  kirurgije i estetskih tretmana.  Tada koža, kao najveći organ ljudskog tijela, dolazi u fokus našeg djelovanj

U Hrvatskoj je sve učestalija tema odlazak mladih liječnika u inozemstvo. Možete li usporediti situaciju nekada i sada kada je zdravsto u pitanju i kako gledate na te poražavajuće statistike?

Sadašnjost za dobar dio liječnika ne izgleda dobro. Puno je tu problema u samom sustavu, teškoća pri nalaženju radnog mjesta, otežanog napredovanja, usavršavanja i sl.   Usprkos tome, mora se priznati da su naši liječnici, kada je stručnost u pitanju, definitivno među vodećima.  No, odlazak liječnika iz države, logična je posljedica nedostatka adekvatnog vrednovanja njihova rada. To je uostalom sveprisutno i u ostalim sferama društva. Ono što još  više zabrinjava,  je činjenica da se ne naziru bolji dani.

Mnogi u Hrvatskoj protive se privatizaciji zdravstva. Je li, zašto i do koje je mjere taj potez nužan? Kako gledate generalno na stanje u našem zdravstvu?

Privatizacija zdravstva, pitanje je svih pitanja! Barem na ovim prostorima. Privatni sektor apsolutno je kompetentan, u svakom pogledu, da ravnopravno sudjeluje u programu zdravstvene skrbi za sve građane. Jasno, potrebno je odrediti jasna pravila i poštivati ih.
Komunikacija prema ljudima je ključna, potrebno je otvoreno reći kakve su mogućnosti javnog sektora, koje su prednosti i mane privatnog zdravstva da bi se doista osigurao efikasan i pravedan sustav.
 To nažalost neće tako lako ići bez  stvarne volje politike koja na ovim prostorima nema sluha za pitanje struke.

I šećer na kraju, posjećuju li vas poznati Hrvati? Kakve oni zahvate preferiraju?

Poznate osobe, ukoliko se tako može reći, pohode i Polikliniku Ribnjak, nema razloga to negirati. Odmah naglašavam naš profesionalni ali i humani pristup prema svim  klijentima, tu doista ne radimo razliku, bio netko poznat ili ne.
Podjednaka je zastupljenost bioloških metoda liječenja te  estetskih tretmana, usmjerenih na osvježavanje cjelokupnog izgleda.
poliklinika
U skladu sa navedenim, Poliklinika Ribnjak na raspolaganju je svim našim klijentima, slijedeći moto – “Zdravlje i ljepota. Zajedno”


Komentari