Ovih pet sastojaka paste za zube uništavaju caklinu! Provjerite sitna slova na amblaži

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prilikom kupnje paste za zube poželjno je obratiti pozornost na sitna slova na deklaraciji. Naime, pet sastojaka nikako nisu poželjna u sastavu paste jer mogu loše utjecati na vaše zube, piše Cosmetic Dentistry.

Natrijev lauril sulfat

U zubne paste natrijev lauril sulfat se stavlja da osnaži zubnu pastu i pomogne joj da se pjeni poput sapuna, a ujedno daje osjećaj čistosti. Neke od loših strana korištenja tog sastojka su te što izaziva rak i čireve u ustima.

Abrazivi / Izbjeljivanje zubne paste

Čak 50% ovog sastojka sadrži tipična pasta za zube. No, zubnu caklinu agresivni abrazivi (pogotovo u zubnoj pasti za izbjeljivanje) mogu oštetiti. Naš savjet je da budete što oprezniji pri korištenju ekstremnih izbjeljivača zuba.

Natrij fluor

U manjima dozama fluor sprječava karijes, no može imati štetne posljedice kada ga se unese u organizam. Gutanje zubne paste je sklono djeci i ‘predoziranost’ zubne paste vodi do trovanja, proljeva, povraćanja i mučnine.

Glicerin

U pasti za zube glicerin je uljasta supstanca napravljena od prirodnih izvora kao što su kokosovo ulje. No, u slučaju da vam se zalijepi za zube da bi ju uklonili potrebno ih je nekoliko puta. Moglo bi doći do remineralizacije u slučaju da glicerin ostane na zubima.

Boje/triklosan

U zubnim pastama upotrijebljuju su mnoge boje uključujući i jednu koja je povezana s poremećajima u ponašanju.

 


Komentari