Ovih deset namirnica spalit će suvišne kilograme jače od bilo koje dijete

Pixabay

Prestanite se mučiti dijetama jer ionako znate da ćete se nakon svake od njih vratiti starim lošim navikama. Umjesto toga predlažemo da se okrenete zdravim, a ukusnim namirnicama koje je lako uključiti u prehranu, dostupne su kroz cijelu godinu i iznimno su siromašne kalorijama te su pravi sagorjevači masnih naslaga.

Krumpir

Krumpir je na lošem glasu kao nezdrava namirnica i bezvrijedno povrće koje deblja, što nipošto nije istina. Zapravo je pun vode, točnije ima 78.5 posto vode, a jako je zahvalna namirnica jer se može pripremati na bezbroj način. Naravno da će debljati ako jedete samo pomfrit, ali krumpire možete peći bez trunke ulja u obliku popularnih pola ili tek s kojom kapi maslinova ulja i nešto vode u pećnici. Zgusnut će svako varivo i dati mu bogatiju teksturu, a ne zaboravimo i to da se može pripremati na salatu.

Pileća prsa

Pileća prsa sadrže svega 164 kalorije, gotovo kako zobene pahuljice koje sadrže oko 150 kalorija, a izrazito su zasitna i sjajan su izvor proteina. Za njih vam također ne treba ulje jer ih možete peći  u grill tosteru ili tavi. Čak i ako ih bacite na malo ulja neće biti problem, a smijete zgriješiti čak i s tortiljom ako u nju skupa s piletinom ubacite mnoštvo povrća.

Pixabay

Brokula

Brokula je jedna od najzdravijih namirnica, a od njenog suhog ekstrakta radi se Brokulino, sastojak koji je snažan borac protiv raka. Uz to ima svega 100 kalorija i osim biljnih vlaknima koja produžuju osjećaj sitosti obiluje proteinima pa je odlična zamjena za meso, a ako ju pojedete u kombinaciji s pilećim prsima dobit ćete iznimno ukusan i slastan obrok koji broji jedva 300 kalorija.

Tuna

Tuna ima svega 129 kalorija, nutritivno  je iznimno bogata, sadrži visok postotak proteina i vrlo malo masti.

Pixabay

Banana

Kada smo kod iznimno zdravih namirnica koje imaju svega nekoliko kalorija moramo spomenuti banane. Osim što su pravi čuvari dobre linije sadrže triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što opušta, poboljšava raspoloženje i daje osjećaj sreće. Stoga slobodno jedite banana jer nećete biti samo mršavi od njih već i sretni. Trebamo li ponoviti da ako za doručak ubacite bananu u zobene pahuljice nećete osjećati glad satima?

Jogurt

Ova ukusna, osvježavajuća namirnica ima svega 58 kalorija, a  k tome unošenjem jogurta u organizam unosimo kalcij koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje.

Krastavac

Svježi krastavac ima gotovo 0 kalorija, a tako je fin i osvježavajuć. Točnije ima svega 15 kalorija, obogatit će svaki sendvič i učiniti ga hranjivijim. Ne zaboravite da od njega možete napraviti i salatu s jogurtom koji je također siromašan kalorijama te potiče mršavljenje, dok će odličan izbor biti i varivo od krastavca.

Intergralna tjestenina

Od bijele tjestenine ste brzo gladni i osjećate se tromo? Da, vi i ostatak čovječanstva. Zašto ju onda ne biste zamijenili onom od prosa koja je toliko ukusna i hranjiva da se više nećete odvajati od nje ili neku od integralnih vrsta? Ne zaboravimo i na to da je siromašna kalorijama – šalica integralne tjestenine iznosi svega 159 kalorija.

Pixabay

Grah

Grah je najkaloričnija namirnica na ovom popisu, ali ako uzmemo u obzir da kupovne pahuljice imaju preko 600 kalorija u samo jednom obroku, 347 kalorija koliko iznosi porcija graha ne čini se tako puno. Stoga slobodno navalite i po grahu, bilo da radite varivo ili salatu.

Jabuke

Jabuke imaju svega 58 kalorija, pune su vode i stvaraju izuzetan osjećaj sitosti.


Komentari