Otkrijte 5 razloga zašto trebate jesti kestene

Stigla nam je jesen, a s njom i omiljeni plodovi kestena. Njegovom mirisu na ulicama teško je odoljeti, a osim dobrog okusa ovaj plod ima vrlo bogatu nutritivnu vrijednost zbog čega je dobar za svih 

Poznato je da kesten smiruje

Kesten je bogat mineralima, vitaminima B-kompleksa, kao i vitaminima A i C. Oni se čuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora. Kesten sadrži kalij, fosfor, kalcij, magnezij, sumpor, klor i bakar.

Prepun je vitamina C

U usporedbi s drugim orašastim plodovima, kesten se razlikuje po tome što ima niži postotak masti, a više škroba, čak dvostruko više od krumpira. Baš kao i orah i badem, ne sadrži gluten.

Odličan za trudnice 

Osim toga, kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja se obično nalazi u zelenom lisnatom povrću. Folna kiselina je neophodna za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad živčanog sustava. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava šansu za začeće, a tijekom trudnoće omogućava pravilan razvoj fetusa.

Čuva srce 

Kesten je bogat izvor mononezasićenih masti.  Mononezasićene masti štite kardiovaskularni sustav i pomažu u snižavanju visine kolesterola.

Izbacuje vodu iz organizma

Kesten pomaže kod bubrežnih i trbušnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, djeluje i protuupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.


Komentari