ORTOPEDI PRESUDILI ‘KROKSICAMA’: Osim što su za mnoge ružne, loše su i za zdravlje

www.flickr.com

Oni koji su u ovim klompama cijele dane, stiže upozorenje liječnika.

Gumene klompe, popularne kroksice, pojavile su se na tržištu 2002. godine i otada se prodalo 300 milijuna pari u više od 90 zemalja. 

Iako su udobne, lako se održavaju, s njima možete i u vodu, za neke je izgled ovih klompi “presudio” da ih svrstaju u skupinu “nepoželjnih”. 

Ili ih volite ili ih “ne možete vidjeti”

Oni koji su u ovim klompama cijele dane, stiže upozorenje liječnika.

“Nažalost, kroksice nisu preporučljive za cjelodnevno nošenje jer ne osiguravaju petu, a to posljedično može uzrokovati upalu tetiva, deformacije prstiju, urasle nokte, kurje oči i žuljeve“, poručila je ortopedica Megan Leahy.

Dodaje da se isti problemi mogu javiti i kod čestog nošenja japanki ili bilo koje obuće koja petama ne osigurava stabilnost.

Najvažnija značajka bilo koje vrste obuće je potpora i čvrsta struktura između pete i nožnih prstiju, poručuje Alex Kor, predsjednik Američke akademije ortopedske sportske medicine. Tvrdi da je veći rizik nastajanja bolova u stopalima ako je obuća mekana i savitljiva, prenosi Večernji.hr.

A upravo takve su i kroksice, tvrdi. Ipak, preporuča ih onima koji imaju visoki rist te osobama koje muče edemi, odnosno nakupljanje vode u nogama i zglobovima, ali uz napomenu: Ne nosite ih dulje od osam do deset sati dnevno!


Komentari