OPREZNO S MASLINOVIM ULJEM: Ovo je 5 dokaza zbog kojih nikada ne kuhajte s maslinovim uljem

Maslinovo ulje ko jedan od dodataka ovom gastro užitku (www.flickr.com)

Postoji samo jedna stvar, ne smijete kuhati s maslinovim uljem jer se tako mijenja njegov oblik.

Maslinovo ulje je jedna od najzdravijih stvari za konzumirati. Ima razne zdravstvene prednosti. Tako je odličan borac protiv  raka, služi za poboljšanu otpornost na inzulin i pomaže zdravlju srca. Postoji samo jedna stvar, ne smijete kuhati s maslinovim uljem jer se tako mijenja njegov oblik.

Maslinovo ulje postaje toksičan ako je grijano na niskoj dimnoj temperaturi

Maslinovo ulje ima vrlo nisku dimnu točku gdje počinje gorjeti na 250’F (121’C). Nakon što se ulje zagrijava ispušta toksični dim. Kuhanje s maslinovim uljem stvara rizik od stvaranja dima u kući koja sadrži otrovne tvari koje su vrlo štetne za tijelo. Toksični dim i kuhano ulje mogu stvoriti slobodne radikale u tijelu koji može razoriti stanice.

Mononezasićene masti u maslinovom ulju postaju nestabilne 

Maslinovo ulje uglavnom se sastoji od mononezasićenih masti (70% -80%). Te masti omogućuju da maslinovo ulje ima mnoge zdravstvene prednosti. Zbog tih masti maslinovo ulje je neprikladno za kuhanje.

Uništava se esencija

Maslinovo ulje ima Omega 3 i Omega 6 masti. Ove masti se oštećuju prilikom zagrijavanja maslinovog ulja. Omega-3 masne kiseline su “značajne strukturne komponente stanične membrane tkiva u cijelom tijelu.

Štetno za zdravlje srca 

Maslinovo ulje je bogato antioksidativnim svojstvima. Fenolnih spojeva, uglavnom hidroksitirosol i oleuropein su antioksidansi koji se bore sa slobodnih radikala za očuvanje zdravlja srca u ljudskom tijelu. Ovi specifični spojevi počinju degradirati na visokim vrućina, prema istraživačima.

Mnoga maslinova ulja su lažna

Poneke firme znaju pomiješati svoje maslinovo ulje s jeftinim uljima kao što su kanola ulje, sojino ulje, lješnjaka ulja i niskog stupnja maslinovog ulja. Istraživači na UC Davis zaključili su u svojoj studiji da je 73% od top 5 najprodavanijih uvoznih brendova maslinovog ulja ne zadovoljavaju propise koje je postavila Europska Unija, I to svojim međunarodnim osjetilnim standardima za ekstra djevičansko maslinovo ulje. To znači da uvezeno ulje može biti pomiješano s jako obrađenim biljnim uljima kao što su soja, kukuruz, pamuka, lješnjaka ili kanola ulje i koja bi mogla pridonijeti upalama u tijelu.

Izvor


Komentari