Opasnosti koje se kriju iza klima uređaja

FOTO: depositphotos/ Zagreb.info

Klima uređaj potrebno je koristiti umjereno.

Usred ljeta veliki dio građana umjesto na more, odlazi na svoja radna mjesta koja su pretežno klimatizirana. Kao glavni razlog rashlađivanja radnog prostora, često je upravo želja za većom produktivnošću s obzirom da ljetna preznojavanja mogu uzrokovati umor.

Zadovoljavajuća temperatura i vlažnost zraka vrlo su važni čimbenici koji utječu na bolju produktivnost i zdravlje ljudi. Bez obzira na sve prednosti koje nam nude klimatizirani prostori, njihova uporaba može biti izvor infekcija te naštetiti zdravlju ljudi.

Nagle promjene temperatura

Vanjske temperature i one u klimatiziranim prostorima, često su neusklađene te se zbog naglih promjena temperatura stvara stres za organizam. Upravo izlazak iz klimatiziranog prostora na vrući gradski asfalt može uzrokovati vrtoglavice, nesvjestice pa čak i ozbiljne srčane tegobe. Neumjereno korištenje klima uređaja dovodi do problema sa zglobovima te bolovima u kostima.

Ukoliko osjećate glavobolju ili neprestano kašljete i šmrcate, utoliko smanjite korištenje klima uređaja jer isušuje sluznicu dišnih puteva. Vrlo je važno da razlika vanjske i unutarnje temperature ne prelazi 5 stupnjeva.

Legionarska bolest

Nečistoća klima uređaja glavni je uzrok razvoja mnogih bolesti. Često se u lošijim klima uređajima te onima koji nisu redovito održavani, razvijaju mikroorganizmi. Najopasniji izvor bolesti u klima uređajima je bakterija Legionella pneumophila, koja uzrokuje legionarsku bolest. Ova bolest uključuje teško oboljenje dišnih puteva te zahvaća razne organe.

Što je potrebno učiniti?

Kako biste izbjegli posljedice korištenja klima uređaja, vrlo je važno 15-tak minuta ugasiti klima uređaj, te tijelo postepeno priviknuti na temperaturne razlike. Klima uređaj nikako ne bi smio biti usmjeren direktno prema osobi te ne bi smjeli raditi cijeli dan. Vrlo je važno redovito održavanje klima uređaja, te redovito čišćenje filtera kako bi se spriječio razvoj mikroorganizama.


Komentari