OBRATITE PAŽNJU: Ove tri greške vam uništavaju omiljene traperice

Flickr.com

Jednom kad ih nađete ne odvajate se od njih.

Mnogim ljudima pronalazak idealnih traperica predstavlja problem. I onda kada ih konačno pronađemo nosimo ih što je češće moguće, a opet želimo da nam traju što je duže. Kkao biste produljili životni vijek svojih najdražih “trapki” obratite špažnju na ove greške…

 Prečesto pranje 

Kako pojedini modeli brzo izgube formu imamo tendenciju da nam da savršeno prijanjaju uz tijelo pa ih možda i prečesto peremo. I dok će pranjem omiljene traperice vratiti oblik, tkanina bi se s vremenom mogla istanjiti i čak rasparati.

Međutim “nepisana pravila” oko pranja traperica su podijeljena i dok jedni tvrde kako ‘najvažniji’ komad svih ormara, treba prati svaka 4 mjeseca, što zvuči ipak malo ekstremno drugi se slažu kako ih treba prati nakon nekoliko nošenja, ali nikako u pretrpanoj perilici. Za hlače pak s puno elastina preporuča se pranje nakon svakog nošenja, ali u hladnoj/mlakoj vodi i to s minimumom deterdžentom koji čuva boju.

Sitnice po džepovima

Ako džepovi  vaših traperica ‘glume torbicu’ pa u njima nosite ruževe, mobitele i razne druge sitnice, činimo čak dvije greške. Osim što će taj dio traperica izgubiti oblik, može ostaviti i trajne tragove.

Određena mjesta na džepovima će prilikom trenja izblijedjeti te na koncu i puknuti. I iako džepovi povremeno mogu poslužiti kao ‘čuvalice’ mobitela i sitnih stvarčica izbacite ovu naviku ako želite besprijekorne traperice.

Pogrešno tretiranje mrlja

Vjerojatno nam se svima u životu dogodilo da smo na bar jednim trapericama prilikom otklanjanja mrlje od kave, masti, vina, ribanjem napravili još veću štetu. Neprivlačna blijeda mrlja na tom mjestu dokaz je nepravilnog tretiranja.

Kako bi što učinkovitije uklonili mrlju najvažnije je brzo djelovati i ukoliko možete, ne ostavljati je da se osuši. Najbrži trik koji bi odmah mogao upaliti je mješavina vode i soli. Kako bi traperice što nježnije tretirali uzmite neku mekanu tkaninu namočite ju u slanu vodu i lagano prelazite preko mrlje.

Ukoliko vam na hlače padne neka masnoća probajte ju prvo tretirati s puderom u prahu. Nanesite puder na mrlju, ostavite ga da djeluje nekoliko sati i trebao bi pokupiti masnoću. Nakon toga ga odstranite papirnatim suhim ručnikom. Potom traperice operite na najvišoj temperaturi dozvoljenoj na deklaraciji traperica.

Za uklanjanje masnih mrlja učinkovit može biti i deterdžent za posuđe. Na mekanu krpu stavite par kapi deterdženta i malo vode i blagim pokretima kružite po mrlji. Nakon toga hlače potopite u mlakoj vodi kako bi se mrlja rastvorila i lakše odstranila.

>>>Otkriveno čemu zapravo služi mali džepić na trapericama

>>>Ovih 5 pravila uzmite u obzir pri KUPOVINI TRAPERICA

Izvor: zadovoljna.hr


Komentari