NOVA ŠVICARSKA STUDIJA DOKAZALA! Aluminijev klotohidrant iz dezodoransa i roll-ona uzrokuje rak

commons.wikimedia.org

Nova švicarska studija potvrdila je dugogodišnja nagađanja o štetnosti dezodoransa.

Dugo se već nagađa kako aluminijev klotohidrant iz dezodoransa u spreju, kao i onoga u roll-onu uzrokuje rak dojke, ali vodeči proizvođači istih, konstantno su to opovrgavali.

No, ako je vjerovati novoj švicarskoj studiji, to je istina. Jer po njima dugotrajna izloženost toj kemikaliji može potaknuti razvoj tumora koji se onda šire po tijelu, prenosi 24sata.hr. Aluminijev klorohidrat blokira žlijezde znojnice, nakuplja se u tkivu dojki i i proizvodi efekte slične onima koje proizvodi estrogen. Zastrašujuća  je činjenica da većina današnjih perspiranata sadrži ovaj sastojak ili druge sastojke s aluminijem.

Andre-Pascal Sappino, jedan od autora ove studije usporedio je ove sastojke s azbestom: “Azbest je jeftin i ima velik industrijski potencijal i trebalo je 50 godina da ga zabrane. Nadam se da neće toliko dugo trebati da zabrane i aluminijske soli – ispričao”.

Aluminij nije vidljiv kao mutagen u bakterijama, isto kao i azbest, no nakon što su aluminijske soli uštrcali miševima, pojavili su im se metastazirajući agresivni tumori. Profesor Sappino je ujedno i onkolog i savjetuje i muškarce i žene da izbjegavaju dezodoranse koji sadrže aluminijske soli.


Komentari