Nosite grudnjake svaki dan? Pogledajte što o tome kažu znanstvenici

pIXABAY

Grudnjaci su jedan od najomraženijih odjevnih predmeta za žensku populaciju, ali ga unatoč tome gotovo sve žene svaki dan nose. Znanstvenici pak tvrde da za to nema razloga, štoviše, postoje čak razlozi protiv korištenja i stoga oni preporučaju ako ništa drugo, bar ih koristiti manje, otkriva Diva.

Francuski profesor Jean-Denis Rouillan tvrdi da gradnjaci nisu potrebni da bi ženske grudi bile zdrave, odnosno kako navodi u svom istraživanju, oni niti su anatomski niti medicinski potrebni, a k tome još i sprečavaju da grudi prirodno budu podignute i da rastu.

U istraživanju koje je uključivalo  330 ispitanica mjerile su se grudi u periodu od 15 godina, a one su stare između 18 i 35 godina. Rezultati su pokazali da su žene koje nisu nosile grudnjak imale sedam milimetara više pozicionirane bradavice svake godine, manje strija te su im grudi bile tvrđe od grudi žena koje svaki dan nose grudnjak.

Grudi će same od sebe razviti mišiće zbog kojih će stajati uspravnije ako ne koristite grudnjak, pojašnjava autor istraživnaja. Jedna žena u istraživanju rekla je da je nakon dvije godine nenošenja grudnjaka, bolje disala, imala bolje držanje i manje bolova u leđima.

Kod mladih žena tako preporučuju da se nošenje grudnjaka malo odgodi kako bi tkivo u grudima naraslo kako treba, ali i da bi se mišići razvili na pravilan način. Što se tiče žena starijih od onih obuhvaćenih istraživanjem, dakle starijih od 35 godina, skidanje grudnjaka zauvijek nakon cijelog života, donijelo bi vjerojatno više negativnih posljedica.

Nakon desetljeća nošenja grudnjaka bilo bi se teško naviknuti na nenošenje, kaže. Rezultati ovog istraživanjanisu revolucionarni, naglašava profesor. Ne trebate baciti sve grudnjake u smeće i propovijedati drugim ženama da ih ne nose, no Jean-Denis Rouillan htio je kako kaže, pokazati kako zapravo ne postoji znanstveni razlog zašto biste trebali početi nositi grudnjake.


Komentari