NISU VAM POTREBNI SKUPOCJENI ŠAMPONI: Spriječite ispadanje kose pomoću ovih namirnica

FOTO: Pixabay

Umjesto skupocjenih šampona pokušajte svojom prehranom utjecati na pretjerano ispadanje kose.

1. Omega 3 masne kiseline

Ovi vrijedni elementi potrebni su za prirodnu izgradnju stanica tijela. Osim što su nezamjenjivi pomagači u održavanju koncentracije i pamćenja, iznimno su važni i za zdravlje kose, osobito elasticiteta vlasi. S obzirom na to da ih tijelo ne može samo proizvesti, možemo ih dobiti samo putem hrane. Najbolji izvori: orasi i drugi orašasti plodovi, tuna i druga plava riba, kelj te prokulica.

2. Cink

Ovaj mineral neizmjerno je važan za poticanje rasta, obnavljanje stanica i zdravlje općenito. Cink je poznat kao regulator hormona u tijelu koji će spriječiti ispadanje kose. Ipak nemojte pretjerati s njegovom konzumacijom: odrasloj osobi potrebno je 11 miligrama cinka dnevno. Najbolji izvori: slanutak, kamenice, govedina i teleća jetra.

3. Proteini

Vaša kosa sa uglavnom sastoji od proteina, pa je iznimno važno konzumirati tu prehrambenu skupinu namirnica u odgovarajućoj količini. Previše proteina potaknut će ispadanje kose, a premalo proteina započet će proces sijeđenja kose. Osim mesa i ribe koji sadržavaju proteine, najbolji izvori su: grčki jogurt, jaja i kelj do graha, leće i soje.

FOTO: Youtube
FOTO: Youtube

4. Željezo

Ovaj je mineral prenositelj kisika do svih stanica tijela i kao takav nezamjenjiv u procesu pravilne cirkulacije. O njegovoj zastupljenosti u tijelu ovisi i slaba prokrvljenost vlasišta koja je direktno povezana s ispadanjem kose. Najbolji izvori: zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, grah, crveno meso, žutanjke i školjke poput dagnji i kamenica.

5. Vitamini A i C

Sebum je spoj lipida koje luče lojne žlijezde kao prirodne regeneratore kose i kože. Pretjerano lučenje te uljne supstance zamastit će vlasište kose, a premalo izazvati pucanje vlasi. Najbolji izvori: lisnato zeleno povrće, špinat, brokula, slatki krumpir i tikva..

6. Magnezij

Ovaj je mineral neophodan za brojne procese u tijelu, a neke studije pokazuju da njegov nedostatak utječe i na prerani gubitak kose – kako kod žena, tako i kod muškaraca. Najbolji izvori: bademi, špinat, leća, smeđa riža i neke vrste ribe.

Komentari

Komentari

loading...