Nije bezazleno! Buđenje u znoju i ovi drugi simptomi su indikacije ozbiljnih stanja!

valleysleepcenter.com

Osim što nije osobito ugodan osjećaj probuditi se u znoju lica svoga, ova pojava uglavnom je bezazlena. Ukoliko se redovito budite među natopljenim plahtama i u mokrim pidžamama to može biti simptom brojnih zdravstvenih stanja od kojih su neka vrlo ozbiljna, piše N1.

Noćno znojenje je zapravo relativno uobičajena pojava. Istraživanja pokuzuju da se od 10 do 40 posto odraslih osoba bori s ovom pojavom u određenom periodu života. Uzrok može biti u brojnim stanjima zbog čega ne postoji univerzalno rješenje za sve slučejeve. Da biste zaustavili noćno znojenje, morate najprije prepoznati što uzrokuje noćno znojenje, piše Ordinacija.hr. 

Poremećaj u radu štitnjače

Ako se pitate zbog čega se noću znojite trebali biste razmisliti je li u pitanju štitnjača – mala žlijezda leptirastog oblika, smještena u vašem vratu. Ona upravlja načinom na koji vaše tijelo koristi energiju i ukoliko proizvodi previše hormona tiroksina (hipertireoza) to bi moglo dovesti do pregaranja vašeg „unutrašenjeg motora“.

Simptom ovog stanja može biti noćno znojenje u kombinaciji s pojačanim apetitom, ubrzanim radom srca i iznenadnim gubitkom težine. Krvnim pretragama lako se može dijagnosticirati poremećaj u radu štitnjače, a simptomi se mogu ublažiti hormonalnom terapijom.

Anksioznost

Znojenje uslijed stresa nije isto kao kad se znojite tijekom vježbanja.

Kad krene anksiozni napad, znoj izbija iz apokrinskih žlijezda ispod pazuha, u preponama i vlasištu, a kada ste pregrijani od vježbanja vaše se tijelo znoji i kroz druge žlijezde.

Da biste ublažili osjećaj anksioznosti prije spavanja pokušajte vježbati jogu, tehnike disanja ili meditirajte. Usredotočite svoj um na nešto što vas opušta – vaše žlijezde znojnice primit će poruku koju im šaljete.

Upalna stanja u organizmu

Različita upalna stanja mogu uzrokovati noćno znojenje, a tuberkuloza je najveći krivac. Simptomi tuberkuloze često uključuju visoku temperaturu koja može dovesti do noćnog znojenja i zimice (kao i gubitka težine, gubitka apetita i kašlja koji traje tri tjedna i više).

Noćno znojenje mogu potaknuti i različite bakterijske infekcije, osteomijelitis (upala kostiju) i endokarditis (upala srčanih zalistaka).

Najefikasniji način borbe protiv širenja tuberkuloze je rano otkrivanje i adekvatno liječenje

Menopauza

Više od 85 posto žena muče tzv. valunzi tijekom menopauze i oni se ne događaju samo tijekom dana. Tijekom menopauze razina hormona estrogena i progesterona, među ostalim zaduženih za kontrolu tjelesne temperature, naglo raste i pada što dovodi do navale vrućine kroz tijelo.

Držite ventilator pokraj kreveta i po potrebi ga uključite, a pazite i u čemu spavate. I mlade žene mogu imati problem s noćnim znojenjem, a za to su ponovo krivi hormoni. Stručnjaci su ustanovili da se žene u drugom dijelu menstrualnog ciklusa (kada krenu simptomi PMS-a) puno jače znoje nego u prvom dijelu ciklusa.

Alkohol

Ista ona čaša vina koja vam je pomogla da se opustite prije spavanja, tijekom noći bi vam mogla stvoriti probleme sa znojenjem.

Alkohol utječe na živčani sustav i sposobnost organizma da regulira tjelesnu temperaturu. Također, krvne žile se šire pod utjecajem alkohola što pojačava osjećaj vrućine i znojenje.

Lijekovi

Neki lijekovi, poput određenih antidepresiva ili lijekova za dijabetes mogu uzrokovati pojačano znojenje noću. Slično je i s pojedinim bezreceptnim lijekovima, poput onih protiv bolova, koji također uzrokuju noćno znojenje.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom ukoliko vam se čini da se zbog terapije koju vam je prepisao noću pojačano znojite.

Apneja u snu

Opstruktivna apneja u snu poremećaj je koji uzrokuje da se mišići grla opuste i ometaju prolaz zraka prema plućima. Oboljeli najčešće prestaju disati u snu na neko vrijeme i to više puta kroz noć ili tijekom poslijepodnevnog spavanja.

Napor koji morate uložiti da biste došli do zraka mogao bi uzrokovati da se ujutro budite crveni u licu i okupani znojem. Istraživanje provedeno 2013. godine pokazalo je da 30 posto muškaraca i 33 posto žena koji boluju od apneje u snu ima problem s noćnim znojenjem, u odnosu na 9 posto muškaraca i 12 posto žena u općoj populaciji.

Kofein

Kofein je blagi stimulans, što znači da pobuđuje – i zagrijava – središnji živčani sustav. Žene u menopauzi mogu biti osobito osjetljive na djelovanje kofeina. Istraživanja su pokazala da unos kofeina u organizam pojačava simptome noćnog znojenja i navale vrućine kod žena.

Sindrom kroničnog umora

Noćno znojenje često ide ruku pod ruku sa sindromom kroničnog umora (myalgic encephalomyelitis). Stručnjaci smatraju da znojenje vjerojatno uzrokuje aktivacija imunološkog sustava, hormonalna neravnoteža (obično tijekom menopauze) i niska razina šećera u krvi.

Kronični umor muči oko 17 milijuna ljudi


Komentari