Neke stvari iz okoliša izrazito su štetne za djecu: Evo na što morate pripaziti

Pixabay

Znanstvenici sve češće upozoravaju da su mnoge dječje bolesti u direktnoj vezi s količinom otrovnih kemikalija u zraku i domu. Djeca su mnogo osjetljivija na te spojeve koji uzrokuju rak, astmu, neuro-razvojne poremećaje, defekte i mnoge druge bolesti.

Kronične dječje bolesti povezane s izloženošću toksičnim kemikalijama u zraku su u  porastu, posebno u razvijenim industrijskim zemljama. Na to su upozorili stručnjaci tokom simpozija o zdravlju djece i okolišu, održanoga u Milwaukeeju.

Djeca su posebno ranjiva grupa jer su iznimno osjetljivi na kemikalije iz zraka. Danas je dostupno čak 3 000 vrsta kemikalija, a za čak polovinu ne zna se ništa o njihovoj toksičnosti. U posljednjih deset godina ti se toksini mogu pronaći u našoj krvi i urinu.

Za primjer je uzeta astma koja može biti rezultat velikog broja okolišnih faktora, uključujući cigaretni dim, pesticide, plijesni i izmet žohara. Rak u djece povezan je sa zračenjem, otapalima, bojama i pesticidima.

Kako bi se spriječilo daljnje obolijevanje djece, znanstvenici su ponudili rješenja: bolje  testiranje toksičnosti kemikalija na tržištu, bolje dijagnosticiranje uzroka bolesti kod djece, više istraživanja i edukaciju liječnika primarne zdravstvene zaštite koji će upozoravati roditelje na spomenute rizike.


Komentari