Ne možete skinuti suvišne kilograme? Evo zašto

Scott Webb

Jedete zdravo, puno se krećete, ali ne gubite ni grama? Ako vam ovo zvuči poznato, vrijeme je da mijenjate stvari. 

Odgovor na ovo pitanje možete se skrivati usred slučajnih stvari koje radite tijekom dana, male navike koje samo naizgled nisu povezane s gubitkom tjelesne težine, ali mogu sabotirati naš napor da se počnemo topiti.

Jedete  li uvijek zdravo?

Smiješna stvar se događa kada se usredotočite na donošenje odluke o promjeni prehrane. Ako samo mislite o svojem obroku kao laganom izboru, to može uzrokovati da vaš mozak stvara više hormona grelina, a kada je povišen šalje signale tijelu i metabolizam se usporava. Da bi se on uravnotežio treba se fokusirati na ugodnije namirnice iz vaših zdravih obroka, primjerice sir ili orahe u salati. Također, pomaže odabrati hranu koja je zdrava i izgleda kao poslastica.

Razmišljate li puno o vježbanju? 

Jednostavno razmišljanje o vježbi može uzrokovati da jedete 50 % više nego što bi trebali. Zašto je to tako? Ljudi pretpostavljaju a ako redovito vježbaju da im to daje dozvolu za uživanje u čemu god požele. A svi znamo da to i nije baš tako.

Spavate li premalo? 

Premalo spavanja također nije dobro za tijelo, a studija provedena u američkom kliničkom centru otkrila je da žene koje su spavale manje od 4 sata dnevno idući dan su unosile 300 kalorija i još dodatnih 21 gram masti. Ako imate problema sa spavanjem, možete istrenirati i to. Tjedan dana idite na spavanje 7 i pol sati prije nego trebate ustati. Nakon nekog vremena ući ćete u ritam i dovesti svoje tijelo i um u red. A to je dobar početak.

Jeste li pod stresom? 

Glupo pitanje, ali jedno od ključnih stanja koje vam može stajati na putu k mršavljenju. Izazovan posao, obiteljske obaveze, osobne drame, sve to može biti razlog vašeg stresa i temeljni uzrok zašto ne gubite kilograme. Hormon stresa, kortizol može povećati količinu masnoća koje naše tijelo pohranjuje, a istraživanja pokazuju da su veće razine kortizola povećane s većim količinama masnoća.

Jedete li previše prerađenih namirnica? 

Bijeli kruh, krekeri, čips, i sve moguće proizvode koji su prepuni šećera, najbolje je da zaboravite. Nezdrave tvari povećavaju upalu u tijelu, a previše prerađene hrane ometat će vašu sposobnost gubljenja trbušne masti. Umjesto toga, držite se čiste hrane poput voća, povrća i cjelovitih žitarica.


 

 


Komentari