Ne bacajte koru od naranče: Donosimo razloge zašto je trebate jesti

FOTO: Pixabay

Većina ljudi obično baca koru od naranče nakon konzumiranja. Međutim, jeste li svjesni kako je narančina kora puna minerala i drugih hranljivih tvari koje su veoma korisne za naše zdravlje.

Morate odabrati organske naranče. Kako biste se riješili pesticida na kupovnim narančama očistite ih s jednom žlicom soka od limuna i jednom žlicom octa koje ćete pomiješati u šalici vode. Sav pesticid će nestati s vaših naranči. Kora jabuke i naranče su veoma slične, jer se u obje nalazi mnogo hranjivih tvari. Narančina kora poboljšava probavu i može ubrzati vaš metabolizam. A može smanjiti mučninu. Narančina kora u prahu pomaže otopiti sluzi u dišnim sustavima, ublažiti kašalj i astmu.

Smanjuje kolesterol

Istraživanja su pokazala da se konzumacijom narančine kore mogu smanjiti razine kolesterola i triglicerida u tijelu. To znači da je potrošnja narančine kore može koristiti pretilim ljudima koji imaju visoke razine kolesterola. U narančinoj kori se nalazi i flavonoid poznat kao hesperidin, za kojega se govori da je učinkovit protiv raka debelog crijeva i osteoporoze, piše realpharmacy.com.

Ima protuupalna svojstva

Zvuči nevjerojatno, ali kora od naranče sprječava i nastanak upala, što je jedan od bitnih inicijalnih faktora za razvoj mnogih teških oboljenja. Ona ima protuupalna svojstva te na organizam djeluje kao industrijski lijekovi.

Ublažava dišne probleme

Kora od naranče pomaže u čišćenju pluća, a antioksidansi koji se nalaze u naranči pomažu u ublažavanju simptoma različitih respiratornih bolesti kao što su prehlada, gripa, bronhitis, pa čak i rak pluća.

Pospješuje oralno zdravlje i izbjeljuje zube

Lošeg zadaha se možete riješiti na potpuno prirodan način žvakanjem kore od naranče. Navedena metoda pomaže i za izbjeljivanje zuba, a usput ih jača. U slučaju izbjeljivanja zuba koru nije potrebno jesti, već je dovoljno unutrašnjim dijelom koji se nalazi uz sočni plod trljati zube kako bi postali svjetliji.

Štiti od raka

Prema rezultatima nekoliko znanstvenih studija, kora od naranče smanjuje i rizik od nastanka nekoliko vrsti raka, kao što su rak dojke, debelog crijeva i kože.

Pojačava imunitet

Narančina kora sadrži veliku količinu vitamina A i C, što pomaže u jačanju cjelokupnog imuniteta.

Dodatni savjeti

Pomaže pri estetici

Kožu će učiniti glatkom i mekšom. Kora od naranče može pomoći u uklanjanju tamnih mrlja, a zbog protuupalno, antibakterijsko svojstva, dobro djeluje protiv prištića i akni.

Smiruje živce

Svakako valja imati na umu kako eterična ulja od narančine kore u prirodi služe kao odličan sedativ, naime odličan je za smirivanje živaca, a pobjeđuje i nesanicu. Ako imate masnu kožu utrljajte malo narančine kore na nju. Naime, masna koža odlično reagira na primjenu narančine kože.

Rješava vas mirisa

Osim toga, kako biste se riješili vlažnog mirisa iz kuće, skuhajte nekoliko kora od naranče te u tu vodu dodajte cimet ili klinčić. Osvježit ćete prostor svakako.  Narančinu koricu može dodavati razna jela kako biste im poboljšali okus. Kora suhe naranče upija vlagu iz smeđeg šećera.


Komentari