Narodni recepti: Nećete vjerovati koje sve bolesti liječi kamilica ako ju ispravno koristite

commons.wikimedia.org

Knjiga poznatog travara iz Hercegovine “Narodno zdravlje” izdana je 1928. godine. 

Savjeti poznatoga travara Sadika Sadikovića i danas su autoritet, unatoč tome što ih je sve objavio u svojoj knjizi “Narodno zdravlje” još davne 1928. Svoje travarske savjete ljudima nikada nije naplaćivao, već su pacijenti, kojih je znalo biti po stotine dnevno iz svih dijelova Europe i Azije, davali koliko su mislili da je potrebno.

U knjizi je opisao kako liječiti oko 300 bolesti prirodnim biljem i bez farmaceutskih lijekova. Za kamilicu je rekao da je dobra za reumu, čireve, otečenu jetru i slezena.  Njegov je recept za pripremu čaja od kamilice jednostavan. Trebate samo 15 grama sušene kamilice preliti šalicom kipuće vode, zatim poklopiti i ostaviti 10 minuta. Čaj se pije topao, a njime se mogu napraviti oblozi za grčeve od nahlade.

Sadiković je napisao kako kamilica uz to otklanja navalu krvi u glavi, vjetrove, umiruje živce, popravlja stolicu i grije želudac. Ukoliko ga konzumirate tri puta dnevno, kamilica tjera na znojenje, služi kao lijek protiv živčane napetosti, bolesti jetre, bubrege, mokraćnog mjehura i hemeroida. 

Obloge od kamilice najbolje je napraviti tako da se kamilica u vrećici od pola kilograma prelije kipućim octom, a takvo se liječenje preporuča za ublažavanje reumatičnih oteklina, čireva, jetra i slezenu. Ovakve obloge treba mijenjati svakih 30 minuta, piše Večernji.hr. 

 


Komentari