Napravite svoju šećernu pastu

FOTO: Depositphotos

Uštedite novac i naučite napraviti svoju šećernu pastu.

Depilacija šećernom pastom u salonima košta više od 200kn. Kada vam je budžet skroman, to može predstavljati problem. Ipak, dobre vijesti su da postoji alternativa. Za šećernu pastu iz kućne radionosti, potrebno vam je samo malo volje i strpljenja, a ušteda je ogromna.

Sve što trebate jest:

  • šalice šećera (400 g)
  • limun (0,5 dcl ocjeđenog limunovog soka) ili 1/4 šalice
  • 1/4 šalice vode (0,5 dcl)
  • mala žlićica meda (15g)

Priprema

U lonac stavite 2 šalice šećera. Šećer bi trebao biti do vrha šalice. Kako biste pratili boju smjese prilikom kuhanja, preporučeno jest da posuda u kojoj kuhate pastu, bude svijetlije boje.

Iscjedite limun te ga procijedite kroz gazu, kako ne bi ostali mali komadići. Isjeđeni limun dodajte u posudu sa šećerom. Dodajte vode te na laganoj vatri rastopite sastojke.

Uz pomoć kuhače lagano miješajte smijesu. Pojačajte štednjak na srednju jačinu i ostavite da vaša smjesa proključa. Kada vidite bijele mjehuriće, smanjite jačinu štednjaka na najnižu temperaturu i nastavite miješati.

Trebala bi se pojaviti svjetlo žuta boja smjese, što znači da je vaša pasta uskoro gotovo. Obratite pozornost da vam pasta brzo ne zagori.

Smjesa bi trebala poprimiti zlatnu boju. Uz pomoć žlice lagano protresite smjesu da bi se slegla pjena.

Stavite smjesu na žlicu te pustite tanki mlaz vode kako bi se smjesa na žlici rashladila. Pazite da smjesa nije vruća te provjerite koliko je rastezljiva.

Smjesa bi se morala lako oblikovati u malu grudicu, koja je ljepljiva i gnjecava. Ako nije takva, nastavite kuhati uz oprez da smjesa ne pregori.

Trebali biste dobiti zlatnosmeđkasti ton. Kada procjenite da je smjesa gotova, ugasite vatru i miješajte dok ne nestane pjena. U smjesu dodajte med.

Smjesu možete preliti u staklenu ili keramičku posudu. Pustite da se smjesa ohladi.

Kada se smjesa ohladi, vaša šećerna pasta je spremna za korištenje.


Komentari