Napokon imamo rješenje: Što stvarno pomaže kod uboda komaraca

ja.wikipedia.org

Donosimo vam popis mitova i lijekova koji će vas spasiti nesnosnog svraba.

Ljeto je na vrhuncu, temperature rastu, a toplina godi komarcima. Samim time ima ih sve više i više, kao i uboda na našem tijelu. Od neprestanog češanja dobili smo već rane. Donosimo vam popis stvari koji će spriječiti svrab i olakšati nam dan.

NIKAKO vruća voda i toplina općenito ne pomažu protiv uboda komarca, može samo dodatno nadražiti kožu i svrbež učiniti još gorim.

Ne pomaže niti alkohol tj. trljanje alkohola na mjesto uboda. Kako alkohol isušuje kožu, također može samo dodatno iritirati kožu i pojačati svrbež.

Iako med može imati ljekovita svojstva i djelovati antibakterijski, to nema nikakve veze s ubodima komaraca pa vam tako niti med ne može pomoći.

Antihistaminici mogu privremeno ublažiti reakciju organizma na ubod komarca, no s vremenom možete razviti otpornost i alergijsku reakciju zbog učestalog korištenja.

Tko zna kome je prvo palo na pamet napraviti križić i pljunuti no ova metoda nema baš nikakav pozitivan učinak na mjesto uboda. Štoviše možete samo dodatno inficirati ranu.

Limun i ulje bosiljka mogu djelovati ublažavajuće na neke, no kod drugih mogu izazvati alergijsku reakciju.

Hladnoća stvarno pomaže! Hladan oblog, esencijalna ulja mentola i eukaliptusa i slične tvari djeluju protiv upala, zato se koriste i kod upala mišića. Hladne stvari smanjuju oteklinu i bol, kao i svrab pa je moguće mjesto jednostavno premazati kremom protiv boli u mišićima, koja će vas dobro rashladiti. U nekim slučajevima može pomoći čak i pasta za zube. No, svakako izbjegavajte koristiti previše esencijalnih ulja jer i to može dovesti do alergijske reakcije.

Ipak, najbolje rješenje je kortizon, steroid kojeg luči nadbubrežna žlijezda i koji se može nabaviti u obliku kreme. On sužava kapilare i smanjuju upalu koja je izvor svraba, nešto što esencijalna ulja ne mogu napraviti. Kreme kortizona mogu se nabaviti u ljekarni, a za sve veće upale ili alergijske reakcije ipak je potrebno savjetovati se s liječnikom jer je možda primjerenije propisati oralne steroide.

Izvor

Komentari