NAJDRAŽI ČOKOLADNI NAMAZ JE ŠTETAN: Stručnjaci su prekrižili Nutellu, ali mi vam donosimo drugu opciju

Facebook - Nutella

Tko bi rekao da najdraži namaz može biti toliko štetan.

Tko ne voli palačinke namazane Nutellom ili pak, žlicu ovog čokoladnog namaza iz same staklenke? Staklenka prepuna sreće čiji nas okus oduševljava svakim zalogajem, dokazano je štetna, a stručnjaci su mišljenja da bi ju trebali prestati jesti.

Zdravstveni stručnjaci navode kako je lecitin iz soje u Nutelli potpuno umjetna tvorevina. Soju u Nutelli, kažu stručnjaci, tijelo jako teško probavi i može potpuno poremetiti hormone pa se preporučuje da ga trudnice, djeca i oni koji su preboljeli rak pogotovo izbjegavaju.

Vanilija u Nutelli jeftina je verzija proizvedena u laboratoriju za koju kažu da u mozgu izaziva kemijske reakcije slične ovisnosti, glavobolje i alergijske reakcije kod nekih ljudi. Još jedan sporan sastojak je palmino ulje. Prepuno je zasićenih masti koje utječu na povišenu razinu kolesterola i srčanih bolesti, a može i povećati toksičnost u bubrezima, jetrima i plućima. Ovo ulje jedan je od vodećih svjetskih uzroka uništavanja kišnih šuma, a prijeti i opstanku divljih životinjskih vrsta kao što su orangutani, piše Net.hr

Napravite svoj čokoladni namaz

Sudeći prema navedenim informacijama, Nutellu nikako ne bi smjeli nuditi djeci, niti ih navikavati na šećer, masnoće i umjetne dodatke. Štoviše, sumnjivi sastojci iz Nutelle nisu dobar izbor ni za koga. No, postoje brojni recepti za domaću Nutellu koju možete pojesti bez grižnje savjesti.

SASTOJCI:

40 dkg šećera
3 dl vode
3 vrećice vanilin šećera
250 g margarina
1/2 kg mlijeka u prahu
5 dkg mljevenih lješnjaka
2 žlice kakaa

PRIPREMA:

Šećer staviti u veću posudu i zaliti s 3 dl kipuće vode, malo promiješati te dodati vanilin šećer i narezani margarin te dobro promiješati pjenjačom da se margarin pomalo otopi. Tada dodati mlijeko u prahu pa miksati mikserom cca. 5 minuta da dobijemo lijepu smjesu bez eventualnih grudica od mlijeka u prahu. U polovicu smjese dodati 2 žlice kakaa te opet dobro promješati. Napuniti staklenke ili neke posudice koje imate sa poklopcem te staviti u hladnjak da se malo ohladi. Postupak je isti i za Nutellu, osim što dodamo još 5 dkg sitno mljevenih lješnjaka (u kompletnu smjesu, pa u polovicu opet kakao).
Staklenke punite tako da bijelu smjesu stavite u jednu vrećicu za zamrzavanje, a smeđu u drugu, odrežete vrh vrećica te istovremeno istisnete obe smjese u staklenke.

Uživajte u domaćem čokoladnom namazu koji možete ponuditi i najmlađima.

>>>Brzi recept za DOMAĆU LINOLADU I NUTELLU


Komentari