Način na koji sušite ruke možda je pogrešan: Ovako ćete se najbolje zaštititi od bakterija

Pixabay

Način na koji sušite ruke jednako je važan kao i samo pranje ruku. Ruke je puno bolje osušiti ručnikom, papirnatim maramicama ili sušilicom za ruke nego ih ostaviti da se same osuše na zraku jer se bakterije bolje prenose s vlažne nego sa suhe kože.

“Vlažne ruke lako prenose ili skupljaju klice. Sve što mokre ili vlažne ruke dodiruju može postati zaraženo”, rekao je dr. David Cutler, liječnik obiteljske medicine iz zdravstvenog centra Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji.

Pranje ruku, posebno nakon diranja stvari koje su prljave, jednako je važno kao i sušenje nakon toga.

“Nakon pranja je vrlo važno dobro i osušiti ruke. Glavni cilj je da ruke sačuvate od ponovne kontaminacije tijekom pranja ili sušenja”, kaže dr. Nesochi Okeke-Igbokwe.

Ruke je puno bolje osušiti ručnikom, papirnatim maramicama ili sušilicom za ruke nego ih ostaviti da se same osuše na zraku. Neka istraživanja tvrde da je najbolji način sušenja ruku – papirnatim ubrusima.

Prema istraživanjima klinike Mayo, električne sušilice za ruke svojim puhanjem mogu lako prenijeti bakterije direktno na vaše ruke.

“Korištenje sušilice za ruke u javnom wc-u najgori je način sušenja opranih ruku”, potvrdio je i dr. Cutler.

Istraživanje sa Sveučilišta Westminster je otkrilo da neke sušilice za ruke mogu proširiti virus prostorijom i do metar i pol. Iako neki stručnjaci još raspravljaju ovoj temi, prema dr. Okeki-Igbokwi sušenje ruku papirnatim maramicama za jednokratnu upotrebu je najsigurniji izbor za smanjenje rizika od širenja mikroba.

Najmanje sigurna opcija je uopće ne osušiti ruke. Ranekka Dean, direktorica za kontrolu infekcija u bolnici NYU Winthrop na Long Islandu, napominje da istraživanja o svakoj metodi sušenja imaju za i protiv argumente, ali najbolji izbor je dobro osušiti ruke.

“Odluku o korištenju određene metode sušenja može odrediti nekoliko čimbenika, uključujući praktičnost, osobne preferencije, troškove, prostor i dostupnost”, rekla je Dean, a prenosi Reader’s Digest.

Komentari