MENTALNO ZDRAVLJE JE BITNO: Samoubojstvo je na 3. mjestu uzroka smrti među mladima

Flickr

Borbu za mentalno zdravlje treba destigmatizirati.

Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Domom zdravlja Zagreb- Zapad / Centar za zaštitu mentalnog zdravlja s Međunarodnom udrugom studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, a uz potporu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, organizira Stručni simpozij “Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te”.

S obzirom na poražavajuće brojke koje govore o svakodnevnom porastu problema mentalnog zdravlja, smatramo mentalno zdravlje mladih važnom temom kojoj bi trebalo posvetiti puno pozornosti. Samoubojstvo se nalazi na 3. mjestu uzroka smrti u dobnoj skupini od 15 do 29 godina, čemu najčešće prethodi 20ak pokušaja samoubojstva.

Simpozij „Slušam te“ biti će posvećen mentalnom zdravlju mladih, a poseban naglasak stoga biti će stavljen upravo na problematiku pristupa i prevencije samoubojstava u adolescentnoj populaciji. Cilj skupa je i pružiti smjernice za razvoj suportivnog okruženja mladima.

U skladu sa temom simpozija koja glasi ”Slušam te.”, u petak navečer će se u sklopu simpozija održati i interaktivna izložba priča osoba koje se svakodnevno bore sa izazovima mentalnog zdravlja te su se, u želji da podijele svoja iskustva sa drugima, aktivno uključile u promociju mentalnog zdravlja u svom okruženju. Izložba će pružiti priliku da sudionici ostave i svoje dojmove, poruke te zapišu svoje priče.

Na taj način destigmatiziraju se problemi mentalnog zdravlja, koji se često čine vrlo dalekim od nas, dok se u stvarnosti skoro svaka osoba barem jednom u životu suočila sa teškim razdobljem s kojim se nosila na svoj način. ​

Uz simpozij, pripremljena je i medijska kampanja na društvenim mrežama u sklopu koje će se prikazati i dva spota pripremljena za ovu prigodu. Spotovi žele potaknuti na razmišljanje koliko zapravo slušamo jedni druge, čujemo li kada je nekome teško ili dopuštamo da nas zavara privid da je ”sve dobro”.

Osim slušanja drugih, važno je slušati i sebe, vlastite misli, osjećaje i potrebe te reagirati u skladu s time. Iskrenim razgovorom i jednostavnim slušanjem osoba u svojoj okolini može se postići puno toga, a podržavajuća okolina je ključna za otvoreniji razgovor o ovakvim temama.

Simpozij se održava kao jedan od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta “Pogled u sebe” koji je pokrenut sa ciljem promicanja mentalnog zdravlja, destigmatizacije i poticanje brige za vlastito mentalno zdravlje.

Iako tematikom posvećen mladima, kako srednjoškolcima, tako i studentima, simpozij je posebno usmjeren liječnicima školske medicine, opće (obiteljske medicine), psihijatrima, nastavnicima, stručnim suradnicima zdravstvenih i odgojnih ustanova, koji uz roditelje, prvi koji mogu prepoznati i spriječiti nepoželjan ishod.

Grad Zagreb će u subotu dana 19.11. 2016. s početkom u 17.00 sati predstaviti programe podrške, te besplatne usluge zdravstvenih ustanova namijenjene mladima. Stručni simpozij „Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te“ održat će se dana 18. i 19. 11.2016. u Školi narodnog zdravlja ”Andrija Štampar”, Rockfellerova 4.

Komentari