MENOPAUZI JE DOŠAO KRAJ? Otkriće koje će pomoći u vraćanju ciklusa i plodnosti ženama svih dobi

pixabay.com

Znanstvenici su objavili da su otkrili način kako preokrenuti proces menopauze.

Ovo otkriće je odmah proglašeno jednim od najvećih u posljednje vrijeme.

Prvi testovi pokazuju da im je pošlo za rukom ‘pomladiti’ ženine jajnike pomoću tretmana krvlju koji se inače koristi za brže zacjeljivanje rana. Kod mnogih žena, uključujući i jednu 40-godišnjakinju koja je prije par godina ušla u ranu menopauzu, menstrualni ciklus je ponovno uspostavljen, piše Jutarnji.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici iz Atene predstavljeno je na godišnjem susretu Udruženja europskih liječnika humane reprodukcije i embriologije održanom u Finskoj, piše The New Scientist.

Znanstvenici su uzeli obogaćenu krvnu plazmu koja potiče rast tkiva te tako pospješuje zacjeljivanje oštećenih kostiju i mišića. Tu su plazmu ubrizgali u jajnike žena kod kojih je proces menopauze već počeo te ustanovili da se nakon postupka menstrualni ciklus ponovno uspostavlja.

Iz tih ponovno pokrenutih menstrualnih ciklusa, znanstvenici su uspjeli prikupiti i oploditi jajne stanice koje će kasnije, nadaju se liječnici, biti moguće usaditi u maternicu. Ovaj zadnji korak još nije potvrđen u praksi.


Komentari