MEDICINSKO OTKRIĆE: Znanstvenici imenovali novi ljudski organ

Scienece Alert

Znanstvenici su uspjeli klasificirati jedan sasvim novi organ u ljudskom tijelu.

Dugo je bio “skriven” u našem probavnom sustavu, a zapravo pred očima znanstvenika cijelo vrijeme. Iako je struktura ovog organa poznata, njegova funkcija još uvijek je nepoznanica za znanstvenike pa bi  proučavanje moglo biti ključno za liječenje abdomenalnih i probavnih bolesti.

Novi organ nazvan je Mezenterij, a smješten je u našem probavnom sustavu te se dugo mislilo kako se sastoji od fragmentiranih i odvojenih struktura. No, posljednja istraživanja otkrila su da je riječ o jednom sasvim novom organu.

Dokazi o postojanju novog organa objavljeni su u časopisu The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

‘To što će mezenterij dobiti status organa ne mijenja strukturu našeg tijela, ali cijelo područje medicine doživjet će promjenu koja bi nam mogla pomoći u razumijevanju nas samih i liječenja određenih bolesti.

Pred liječnicima i studentima medicine velik je zadatak: pronaći funkciju novog organa i otkriti koju ulogu mezenterij ima kada su u pitanju bolesti abdomena.

”Sada kada smo ustanovili anatomiju i strukturu, sljedeći korak je funkcija. Ako razumijete funkciju, možete identificirati abnormalnu funkciju, a time i bolest”, rekao je Calvin Coffey, istraživač u Sveučilišnoj bolnici Limerick u Irskoj.


Komentari