MANDARINE: 5 RAZLOGA zašto bismo ih trebali jesti JOŠ VIŠE

pixabay.com

Iako se na našim područjima uzgajaju tek od 19. stoljeća, postale su neizostavan dio naše jesenske prehrane. 

Porijeklom iz Jugoistočne Azije, mandarina je odličan desert i jedno od voća koje početkom jeseni željno priželjkujemo na tržnicama. Otkrivamo zašto biste ih, osim što dosta praktične za konzumaciju, trebali jesti još više, piše Dnevnik.hr.

1. Pomaže kod prehlada i gripa

Poput drugog citrusnog voća, mandarina je izvor vitamina C koji je važan za imunitet i borbu protiv sezonskih bolesti. U sto grama mandarine nalazi se čak trećina dnevnih potreba za vitaminom C.

2. Otapa višak kilograma

Mandarina ima više djelotvornih učinaka u borbi protiv viška kilograma: pomaže u topljenju masnih naslaga na predjelu trbuha, uravnotežuje razinu šećera u krvi, a sama ima vrlo malo kalorija.

3. Ubrzava probavu

Ukoliko ste dosada mislili da bijela ovojnica mandarine nije primjerena za jelo, prevarili ste se. Vlaknasta ovojnica ima mnogo djelatnih vlakana koji će ubrzati metabolizam i smanjiti štetan utjecan ugljikohidrata i masni na probavni sistem.

4. Čuva srce i kardiovaskularni sustav

Konzumacija mandarine posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa srcem i krvnim žilama. S obzirom da sadrži mnogo kalija, snižava krvni tlak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava. Isto tako, sprječava nakupljanja kolesterola na stjenkama arterije, pojave koja može uzrokovati srčani udar.

5. Prirodni antiseptik

Esencijalno ulje mandarine smatra se prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od određenih bakterija.

>>>S VOĆEM NE MOŽETE POGRIJEŠITI: Odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma!

>>>Namirnice koje su ZDRAVE za nas, ali ne i za DJECU


Komentari