LJEKOVITOST ĐUMBIRA: Jača imunitet i pobjeđuje prehladu

pixabay.com

Upotrebljava se prvenstveno u svježem obliku, a i kao samljeveni prah sušenog korijena.

Đumbir je svakako biljka koju vrijedi imati u kući. Limunastog mirisa i intezizivnog okusa, osim što je izvrstan začin, odličan je kod prehlade i stuacija kada je potrebna detoksikacija. U Kini se đumbir nalazi u većini recepta zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava, a u te svrhe upotrebljava se preko 5000 godina.

Liječenje uz pomoć đumbira

Oblozi od đumbira smanjuju otekline i reumatske bolove, artritis, uklanja mučninu, poboljšava probavu i ublažava raznovrsne bolove. Konzumacija đumbirova korijena poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene, intenzivira prokrvljenost mozga i poboljšava pamćenje, a ima i antiseptičko djelovanje. Podiže energiju i ubrzava metabolizam, pomaže pri razgradnji proteina u organizmu te pospješuje funkciju jetre. Upotrebljava se prvenstveno u svježem obliku, a i kao samljeveni prah sušenog korijena.

U nastavku vam donosimo neke od savjeta i recepata za što koristiti đumbir:

  • Moćno sredstvo protiv prehlade – Čaj od đumbira ubrzava metabolizam i potiče sagorijevanje masti pa pomaže pri mršavljenju. Daje dulji osjećaj sitosti i smanjuje apetit. Uza sve to, jača imunološki sustav i pomaže u detoksikaciji jetre. Kod prehlade odličan je čaj od đumbira koji se pije dva puta dnevno po jedna šalica od pola žličice naribanog đumbira koji pustite da odstoji nekoliko minuta u vrućoj vodi. Za olakšanje osjećaja težinu u prsima, pomiješajte šest kapi ulja đumbira, pet kapi eteričnog ulja eukaliptusa E. globulusa i tri kapi kapi eteričnog ulja kardamoma s 25 mililitara bilo kojeg bljnog ulja te dugo umasiravajte u prsni koš.
  • Pobijedite migrenu – Za čaj je potrebno 2 žličice svježeg đumbira (može i sušenog) i 2,5 dl vode, a pola limuna i žličica meda dodaju se nakon što se napitak malo ohladi. Čim osjetite simptome migrene, počnite piti čaj i to najmanje 4 – 5 puta dnevno.
  • Inhalacija – Ako ne želite piti čaj od đumbira, pokušajte ga inhalirati kako bi pročistili misli i riješili se glavoblja. Skuhajte nekoliko komadića đumbira ili žličicu praha od đumbira i inhalirajte nekoliko minuta, odmah kad počnete osjećati glavobolju.
  • Sirup od đumbira  – Veliku šalicu oguljenog đumbira, dvije šalice šećera i dvije šalice vode stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu. Ako želite malo gušću konzistenciju sirupa kuhajte ga malo dulje od preporučenog vremena. Razmutite sirup s vodom, a pripravljenom soku možete dodati malo svježe paprene metvice ili matičnjaka.
  • Pozdravite se s mučninom u vožnji – Protiv mučnine možete žvakati komadić svježeg ili ušećerenog đumbira ili na maramicu ukapati jednu do dvije kapi eteričnog ulja đumbira te udisati kad se javi mučnina. Kemijski spojevi koji daju njegov pikantan okus smanjuju želučane grčeve, neutraliziraju probavne kiseline i inhibiraju “centar za povraćanje” u mozgu. Liječnici ga preporučuju kod ovog problema jer ne izaziva pospanost kao i ostali lijekovi.
  • Detoksikacija – Za napitak koji ima svojstva smanjenja apetita, čisti unutarnje organe, potiče pražnjenje crijeva i djeluje ljekovito na cijeli organizam u dvije litre vode na kolutiće narežite jedan mali krastavac i jedan limun. Dodajte žlicu naribanog svježeg đumbira i 5-6 listića mente te ga popijte kroz dan.
www.youtube.com
www.youtube.com


Komentari