Krpelji su se ‘probudili’: Evo kako zaštititi sebe i svoje ljubimce

FOTO: Wiki

Zaraženi krpelji prava su opasnost i za ljude i za životinje.

S toplijim vremenom stigli su i krpelji, mala gamad koju zaista nitko ne voli. Oni predstavljaju pravu opasnost ako su zaraženi, a sigurni nisu ni ljudi, ni životinje. Ako puno vremena provodite u prirodi ili jednostavno šetate ljubimce svakodnevno, pročitajte savjete koji će vam pomoći protiv ovih napasti.

Krpelji ne lete, ne skaču i ne padaju s grana. Naime, riječ je o sporim parazitima koji se skrivaju se ispod listova, u travi i grmlju, gdje čekaju domaćina. Tada se otpuste s grančice ili travke i prime za odjeću ili kožu prolaznika (ili krzno, ako je riječ o životinji). Na domaćinu krpelji neko vrijeme traže najbolje mjesto za hranjenje, zatim se pričvrste na kožu, utaknu rilce te se hrane krvlju. Rilce krpelja je vrlo oštro i uključuje unazad okrenute izrasline s kojima se čvrsto prihvati u koži i vrlo ga se teško može ukloniti. Za njihovu aktivnost vrlo je važna temperatura i vlažnost, zbog čega su najbrojniji i najaktivniji u proljeće i početkom ljeta.

Koje bolesti prenose krpelji?

Krpelji bolesti prenose svojom slinom, a mogu vas zaraziti krpeljnim meningoencefalitisom, lajmskom bolesti, erlihiozom, anaplazmorom i boreliozom. Radi se o opasnim bolestima koje se šire diljem Hrvatske. One mogu biti iscrpljujuće, uzrokovati šepanje, oticanje limfnih čvorova, vrućicu, gubitak apetita, krvarenje, bolnost zglobova, letargiju i pa čak i dovesti do uginuća životinje ili smrti čovjeka. Bolesti se često se teško dijagnosticiraju, njihovo je liječenje komplicirano, a oporavak dugotrajan, piše Ordinacija.hr

Kako se zaštititi?

Ako često boravite u prirodi, nosite prikladnu odjeću, dugih rukava i nogavica, kapu, te visoke i zatvorene cipele. Osim toga, odjeća bi trebala biti svjetla kako biste lakše uočili krpelja. Kako biste smanjili mogućnost kontakta s krpeljima, krećite se označenim stazama.

Nakon izleta temeljito pregledajte cijelo tijelo i kompletnu odjeću i obuću. Isti pregled ponovite i sljedeći dan jer je krpelj, dok se ne napije, sitan i teško uočljiv. Njegov volumen se poveća i do 200 puta kada se najede.

Protiv krpeljnog meningoencefalitisa možete se preventivno cijepiti. Ovo se preporučuje osobama koje puno vreemna provode u prirodi, poput planinara, lovaca i šumara.

Kako zaštititi ljubimca?

Možete ih zaštititi ampulama i ogrlicama protiv buha i krpelja ili običnim uljem od lavande koje možete utrljati psu na vrat, sredinu tijela, iznad repa i na sam vrh repa. Bez obzira na mjere zaštite koje ste poduzeli, svog ljubimca pregledajte nakon svake šetnje.

Kako izvaditi krpelja?

Krpelja prije svega treba izvaditi živog!

Nekada su nas učili da prvo namažemo mjesto gdje je krpelj kako bi se on ugušio i onda da ga izvadimo van. Danas znamo da krpelj koji se guši ispušta puno sline i time se znatno povećava vjerojatnost zaraze.

Kada vadite krpelja bitno je da ga obujmite pincetom, što bliže glavi. Ako dodirujete vlastitu kožu znači da ste dovoljno blizu. Kada ste ga uhvatili počnite ga lagano izvlačiti, nemojte ga naglo vući jer može puknuti i glava mu može ostati u koži. Polako ga vucite dok ga ne izvadite cijelog i na posljetku mjesto uboda dezinficirajte alkoholom.


Komentari