KRALJ JESENI: Ljekovita svojstva kestena oduševljavaju

pixabay.com

Kesten je prva asocijacija na jesen, a ima i odličan učinak na zdravlje.

Osim što se primjenjuje u kulinarstvu on ima i mnoštvo korisnih vitamina. Uz plod kestena, manje je poznato da je ljekovita i osušena kora, kao i da osušeni cvijetovi ovog drveta mogu biti ljekoviti.

Divlji kesten odličan je kod proširenih vena i oštećenih kapilara. Isto tako odličan učinak ima i na hemeroide, reumatizam i  kod raznih vrsta krvarenja. S obzirom da je divlji kesten više korišten u medicinske svrhe, pitomi kesten koristi se u prehrani. Plodovi pitomog kestena pročišćavaju organizam i samim tim jačaju imunitet.

Kesten obiluje vrijednim mineralimai vitaminima, posebno magnezijem, fosforom, kalcijem, kalijem, kao i B vitaminom.

Listovi kestena se koriste za čaj. Sadrže čak 95% tanina te razne esencijalne smole i vitamin K, koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja.

U kombinaciji s majčinom dušicom kesten liječi probleme s dišnim sustavom, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima i dijareje. Med od kestena je vrlo hranjiv i ljekovit. Liječi gastritis i probavne smetnje, štiti jetru te pridonosi boljoj cirkulaciji krvi.

Divlji kesten najčešće se primjenjuje u liječenju problema s venama, artritisom i reumom.Djeluje diuretično i antiupalno, smanjuje otjecanje limfe i pomaže kod kožnih oboljenja.

Poznata je i tinktura kestena koja se koristi za proširene vene, kod problema s cirkulacijom, kod bolova u kostima, zglobovima i leđima.Cvjetovi se koriste u izradi tinktura za liječenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa i neuralgija.

Recepti

Tinktura od cvijetova kestena

Napunite bocu svježim cvijetovima divljeg kestena i prelijte rakijom.Ostavite na toplom mjestu 4 tjedana. Procijedite. S tinkturom masirajte bolno mjesto nekoliko puta dnevno. Ova tinktura je odličan lijek za reumu, giht i bolne živce.

Čaj od plodova kestena

1 žlicu samljevene kore i plodove kestena prelijte s 1 šalicom kipuće vode.

Ostavite poklopljeno 15 minuta, a zatim procjedite.

Pijte 1-2 šalice čaja dnevno.

Ovaj je čaj djelotvoran kod povećane prostate, proširenih vena, kroničnog proljeva i unutarnih krvarenja.

Izvor

 


Komentari