KONFERENCIJA O PREVENCIJI KRONIČNIH BOLESTI: Obilježava se 30.godišnjica povelje za promociju zdravlja

Pexels / Ilustracija

U hotelu Dubrovnik održava se stručni skup o prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti.

U četvrtak, 29.rujna 2016. u zagrebačkom hotelu „Dubrovnik“ s početkom u 10,00 sati održava se Međunarodna konferencija o prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti u kulturi zdravlja.

Radi se o stručnom skupu o prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti organiziranom u povodu 30. godišnjice potpisivanja Otawske povelje za promociju zdravlja u kojoj, između ostalog, piše: „Zdravlje se stvara tamo gdje ljudi žive, gdje se vole, rade i igraju“.

Konferenciju pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Grada Zagreba organizira Zagrebački institut za kulturu zdravlja koji od samog osnutka promiče važnost njegovanja kulture zdravlja nasuprot kulture bolesti te interdisciplinarnu suradnju i komunikaciju s ciljem povezivanja znanosti, kliničke prakse i umjetnosti odnosno njegovanja umijeća medicine (ars medica).

Među brojnim uglednim i stručnim predavačima s područja medicine sudjelovat će i prof.dr.sc. Salman Rawaf, sa londonskog Imperial Collegea, direktor Centra za javnozdravstveno obrazovanje Svjetske zdravstvene organizacije.

Zbog zastrašujućih podataka o posljedicama kroničnih nezaraznih bolesti (KNB), u svijetu (a i u Hrvatskoj) pokrenuti su brojni programi prevencije, na svim razinama. Najnoviji podaci upozoravaju da su kronične nezarazne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, EU i u Hrvatskoj. Potaknuti time, prepoznata je potreba jačanja svih aktivnosti usmjerenih ka prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti. Našom trodnevnom konferencijom želimo pridonijeti povećanju sveopće razine svjesnosti o potrebi prevencije u javnom zdravlju Hrvatske.

U sklopu konferencije će se uz brojna predavanja i okrugle stolove održati i promocije knjiga, otvaranja izložbi te predstavljanje niza javnozdravstvenih projekata kojima je cilj prevencija pojedinih kroničnih nezaraznih bolesti.

Značajno mjesto u prevenciji zauzimaju i mediji i društvene aktivnosti koje jačaju javnu svijest, populariziraju, educiraju, informiraju i senzibiliziraju različite struke i društvo u cjelini o tom problemu.

Svoje mjesto možete rezervirati na stranici www.prevencijaknb.eu .

Za sva stručna pitanja možete kontaktirati prof. Veljka Đorđevića na 091 4920 023.


Komentari