KOJE SVE BOLESTI LIJEČI? Smreka kao prirodni lijek, evo na koji način

commons.wikimedia.org

Čaj od smreke koristi se protiv kašlja, katara pluća i drugih bolesti dišnih organa.

Smreka je kao i ostale četinjače (bor, borovica, jela, smreka…) ljekovita. Iglice smreke sadrže mnogo vitamina C osobito kad je zima vrlo hladna. Mladi pupoljci smreke skupljaju se u proljeće, dok se smola skuplja od lipnja do kolovoza.

Kao lijek od smreke prvo ćemo spomenuti čaj. Čaj od smreke koristi se protiv kašlja, katara pluća i drugih bolesti dišnih organa. On pročišćava krv i liječi katar mjehura te izaziva znojenje, ukoliko ga pijemo u krevetu, dobro pokriveni. Čaj od smrekinih iglica pak, ako se pije redovito, otklanja proljetni umor!

Para od smrekinih grančica, zbog djelovanja terpentinskog ulja koje sadržava, pročišćava dišne organe, liječi bronhije, bronhijalni katar, upalu grla i pluća.

Kupke od smrekinih grančica pomažu kod gihta, opuštaju tvrde mišiće, pojačavaju tjelesnu otpornost i snagu. Kupka se priprema tako da se grančice i iglice kuhaju zasebno te se potom dodaju vodi. Takva kupka djelotvorno liječi i kožne bolesti, kraste, osip te potkožne čireve.

Gorski kotar (Hrvatska) od davnina je poznat po tzv. “zračnim kupkama” jer upravo je zrak smrekine šume izliječio pluća bolesnika koji su ga hodajući šumom duboko udisali. Plućnim bolesnicima disanje može olakšati i košarica svježih grančica u spavaćoj sobi koje bi trebalo mijenjati svaka dva sata.

Naši stari, u ljekovite svrhe koristili su i smrekinu smolu, najčešće kao sredstvo za mazanje rana.

Čaj od vršaka smreke: Iglice ili vrške popariti kipućom vodom, pustiti da odstoji 5 do 10 minuta, zasladiti medom ili smeđim nerafiniranim šećerom.

Sirup protiv kašlja i iscrpljenosti: 1 kg mladih izdanaka smreke i 1 kg šećera

Vrške smrekinih iglica posložiti u staklenku i to naizmjenično red iglica, red šećera. Tako napunjenu staklenku pokriti gazom i odmah staviti na sunce. Ukoliko nema sunca, staklenku možete staviti na vrlo slabo ugrijanu ploču štednjaka. Ukoliko to ne učinite, šećer će se toliko stvrdnuti da se nikad neće otopiti. Držati na suncu sve dok se šećer ne rastopi, otprilike 40 dana. Nakon toga dobro procijediti i spremiti u tamne boce. Uzimati tri puta po jušnu žlicu na dan, a djeca tri put dnevno po čajnu žličicu.

Mast za rane – Na ranu možete staviti sirovu smolu ili njenu mast koja se priprema na sljedeći način: smolu kuhajte na laganoj vatri, potom je ocijedite, dodajte joj trećinu maslinova ulja te opet prokuhajte.

Izvor


Komentari