KIHANJE, KAŠALJ, ŠMRCANJE? Otkrijte je li riječ o proljetnoj alergiji ili prehladi

weblogs.baltimoresun.com

Tijekom proljetnih mjeseci nekada je teško razlučiti imate prehladu ili sezonsku alergiju, stoga stručnjaci nude sljedeće savjete kako ih razlikovati.

“Nos koji curi ili je začepljen ili svrbi; kihanje; kašljanje; umor; glavobolje – sve to mogu biti podjednako simptomi i alergija i prehlade, ali kada obratite veću pažnju na detalje, moći ćete utvrditi razliku,” savjetuje dr. Michelle Lierl, alergologinja pri bolnici Cincinnati Children’s Hospital Medical Center.

“Djeca i odrasli koji imaju proljetne ili jesenje alergije imaju puno izraženije simptome svrbeža u nosu; često imaju napade kihanja i obično taru nos rukom prema gore,” pojasnila je ona. “Takva djeca se, također, češće žale da ih svrbi grlo ili oči, dok se u slučaju prehlade na to ne žale.”

Kod osoba sa alergijama, iscjedak iz nosa je obično bistar i vodeno-sluzave je konzistencije, dok osobe sa prehladom tipično imaju žućkast i sluzav iscjedak iz nosa, istakla je Lierl.

Ako patite od sezonskih alergija, Lierl savjetuje sljedeće radnje u cilju kontroliranja njihovih simptoma:

U periodima kada su procenti alergena u zraku visoki, držite prozore zatvorenim i svaki mjesec promijenite filtere u klima uređajima.

Nakon što uđete u kuću, presvucite odjeću, a već korištenu operite da bi se saprali svi tragovi alergena.

Nakon boravka vani, treba oprati lice i ruke.

Ograničite vanjske aktivnosti u jutarnjim satima kada su količine polena u zraku veće.

Tijekom putovanja zatvorite prozore da biste zadržali  alergene izvan vozila.

Osigurajte da tijekom sezone svakodnevno uzimate svoj lijek protiv alergije.

Komentari